آیا معصومان(ع) فرموده‌اند که اگر شما از راه دور به ما سلام کنید، ما کنارتان حاضر شده و جواب سلامتان را خواهیم داد؟!
پرسش
آیا امام صادق(ع) فرمود: اگر کسی از راه دور به ما اهل بیت(ع) سلام دهد، ما در حضور جواب سلام او را خواهیم داد؟
پاسخ اجمالی

روایات فراوانی نشانگر آن است که سلام به پیامبر اسلام(ص) و اهل‌بیت حضرتشان(ع) از راه دور به آنان خواهد رسید و آن ‌حضرات(ع) نیز پاسخ چنین سلامی را خواهند داد:

1. پیامبر(ص): «هر کس در هر نقطه از زمین بر من سلام گوید، جواب سلام او را می‌دهم...».[1]

2. پیامبر(ص): «کسى که در کنار قبر من بر من سلام کند، سلام او را می‌شنوم و کسی که از راه دور بر من سلام کند، سلام او به من می‌رسد و سلام و رحمت و برکات خدا بر او باد».[2]

3. امام صادق(ع): «تا روز قیامت هرگاه یکى از مؤمنان بگوید: خدایا! بر پیامبر و اهل‌بیتش صلوات و درود بفرست، فرشتگانی هستند که جواب سلام او را می‌دهند. و هم‌چنین به پیامبر(ص) می‌گویند فلان شخص به تو سلام رساند. پیامبر(ص) نیز بر او سلام می‌فرستد».[3]

از آن‌جا که ما معتقدیم که تمام عالم در حضور معصومان(ع) است،[4] می‌توان چنین پاسخ سلامی را پاسخی حضوری ارزیابی کرد، با این وجود اما عین آنچه در پرسش وجود دارد را به عنوان یک روایت نیافتیم.[5]

[1]. شیخ طوسی، محمد بن حسن‏، امالی، ص 167، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق.

[2]. شیخ مفید، الفصول المختارة، محقق، مصحح، میر شریفی، علی، ص 130، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[3]. امالی، ص 678.

[4]. «حضور امام در تمام مکان ها»، 1835؛ «حضور ائمه(ع) بر سر قبر مؤمنان»، 108251.

[5]. «سبقت گرفتن امامان(ع) در سلام»، 61909؛ «قصد کردن ائمه اطهار در سلام نماز»، 44199.