فرد و یا مؤسسه‌ای که واسطه‌ی در دریافت مبلغ کفاره‌ی روزه است، آیا با این پول تنها باید برای فقرا نان تهیه کند، یا مجاز است که هر نوع غذایی را به آنان بدهد؟
پرسش
در صورتی که پول گندم را بابت کفاره روزه به مؤسسه‌ی خیریه‌ای بپردازیم، آیا آن مؤسسه موظف است صرفا نان بخرد و به فقرا بدهد، و یا به صورت کلی می‌تواند برای اطعام فقرا مصرف کند؛ مثل اینکه مقداری پنیر بخرد و به فقرا بدهد؟
پاسخ اجمالی

اگر کفاره دهنده، صرفا برای تهیه گندم، مبلغی را پرداخت کرده است، باید همان را تهیه نمود و به فقرا داد. و الّا می‌توان خود آن مبلغ را -به عنوان کفاره- به نیازمندان داد و یا با آن، چیزی که به تنهایی وعده غذایی به شمار آید - مثل گندم، برنج یا ماکارونی- را تهیه و به مصرف فقرا رساند؛ بنابراین امثال پنیر که غذای مستقلی نبوده و همراه با نان استفاده می‌شود، نمی‌تواند به تنهایی در این مورد استفاده شود.(مگر در منطقه‌ای به عنوان غذای مستقل مورد استفاده قرار گیرد).

ضمن این‌که غذایی که به هر فقیر داده می‌شود، باید مقدار آن حداقل 750 گرم باشد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

مهم این است که اولا طعام (گندم، جو، آرد، نان، برنج، ماکارونی، کشمش و خرما) باشد، ثانیا، مقدار آن به تعداد روزهایی که مکلف گفته برسد. لازم به ذکر است به ازاء هر روز کمتر از یک مد (750 گرم) نباید بدهد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

باید به همان نحوی که وکالت گرفته مصرف کند مثلا اگر پول را بابت مقدار مشخصی نان گرفته همان مقدار نان به فقرا بدهد

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

پنیر و مانند آن که به تنهایی طعام حساب نمی‌شود، کفایت نمی‌کند و باید به ازای هر روز، مقدار وزن لازم(900گرم به حساب گندم و برنج) از خود طعام به مسکین (که از فقیر سخت‌تر زندگی را می‌گذراند) داده شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فقط باید صرف نان یا آرد کند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

چنانچه صاحب مال موسسه مذکور را وکیل کرده است لازم است در همان مورد مصرف شود.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

در کفاره، باید از غذای غالب شهر یا روستای محل سکونت خود حساب کنند و به فقیر بپردازند و می‌توانند از ارزان‌ترین غذای غالب محاسبه کنند و اگر کسی بخواهد احتیاط کنند، می‌توانند از غذای غالب گران‌تر حساب کنند.

بنابراین لازم نیست حتماً برای کفاره نان بدهند. پنیر هم در صورتی که به تنهایی غذای غالب مردم در منطقه‌ای باشد، مردم آن منطقه می‌توانند به عنوان کفاره بدهند. در غیر این صورت اگر در کنار غذای اصلی (برنج یا نان و ...) به عنوان خورشت غذا در میان اکثر مردم منطقه رایج باشد، می‌توانند آن را در کنار غذای اصلی، به عنوان بخشی از یک مد طعامِ کفاره محاسبه کنند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.