کد سایت fa98492 کد بایگانی 114897 نمایه تصرف در تلفن همراه دیگران برای حذف عکس شخصی خودمان
طبقه بندی موضوعی حقوق مادی
خلاصه پرسش
اگر فردی عکس شخصیِ ما را در موبایل و یا کامپیوترش ذخیره کند، آیا می‌توانیم بدون اطلاعش،‌ عکس‌های خود را از وسایل او حذف کنیم؟!
پرسش
اگر کسی متوجه شود، عکسی از او که دوست ندارد در اختیار دیگری باشد را فردی در پوشه کامپیوتر خود دارد، آیا می‌تواند بدون اجازه آن فرد، به پوشه‌اش وارد شده و آن عکس را حذف کند؟
پاسخ اجمالی

تصرف در اموال دیگران بدون رضایت آنها جایز نیست، مگر در مواردی خاص؛ مثل این‌که عدم تصرف، ضرر مهمی را به دنبال داشته و چاره‌ دیگری جز دست‌بردن بدون اجازه نباشد. پس در فرض سؤال، چنانچه وجود آن تصویر یا فیلم منجر به ضرر مهمی برای شخص بوده و راه دیگری برای از بین بردنش نباشد، اقدام به آن اشکال شرعی ندارد، و گرنه جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

موارد مختلف است و بطور کلی اگر تصرف در اموال و یا دستگاه آن فرد باشد، جایز نیست مگر در موارد خاص.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

تصرف در مال غیر بدون اجازه جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

خیر، جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تصرف در مال غیر بدون رضایت صاحب آن جایز نیست.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

خیر این کار جایز نیست. البته اگر وجود آن عکس خطر و ضرر قابل توجهی برای جان، مال یا آبروی وی داشته باشد، باید به آن فرد بگوید که عکس مزبور را پاک کند و اگر می‌داند یا احتمال عقلائی می‌دهد که وی چنین نخواهد کرد و راهی برای از بین بردن آن عکس جز تصرف مستقیم وی در کامپیوتر آن فرد نباشد، خودش اقدام به این کار کند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.