آیا روایتی ناظر به این موضوع وجود دارد که در آخر الزمان به دلیل قضا شدن نماز، رزق و روزی مردم کاهش می‌یابد؟
پرسش
آیا صحیح است که امام صادق(ع) فرمودند در آخر الزمان به دلیل قضا شدن نماز، رزق و روزی کم می‌شود.
پاسخ اجمالی

انسان مسلمان و متعبد نسبت به خواندن نماز در اول وقت اهمیت می‌دهد؛ چراکه نماز از مهم‌ترین عبادات است،[1] و بی‌مبالاتی نسبت به آن باعث نازل شدن بلا بر انسان و از بین رفتن خیر و برکت از زندگی انسان می‌شود:

پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) فرمود: «هر کس نماز خود را سبک بشمارد، خداوند او را به پانزده مصیبت گرفتار می‌نماید که عبارت‌اند از:

  1. خداوند، خیر و برکت را از عمر او برمی‌‏دارد.
  2. خداوند، خیر و برکت را از روزى‏ او برمی‌‏دارد.[2]

اما نقلی در سایت‌ها منتشر شده، بدین معنا که فقدان برکت به دلیل قضا شدن نماز را به «آخر الزمان»[3] اختصاص داده است، بدین ترتیب که روایتی به امام صادق(ع) منتسب می‌شود که حضرتشان فرمود: «در آخر الزمان رزق و روزی مردم کم می‌شود؛ چراکه غالباً نماز آنها قضا می‌شود». در مورد این روایت منتسب به امام ششم(ع) باید گفت؛ با بررسی و جست‌وجویی که ما در منابع معتبر داشتیم، با چنین روایتی برخورد نکردیم.

گفتنی است در صورت مشاهده چنین گزارشی، این پاسخ ویرایش و تکمیل خواهد شد.

[1]. «آثار و برکات نماز اول وقت و سبک نشمردن نماز»، 33705؛ «ثواب خواندن نماز در اول وقت»، 13867؛ «نکوهش خواندن نماز در آخر وقت»، 100749؛ «تقدیم یا تأخیر نماز اول وقت بر خوردن غذا»، 20456.

[2]. «ابتلا به پانزده خصلت در اثر سبک شمردن نماز»، 94640.

[3]. «آخر الزمان در اسلام»، 23633؛ «علائم آخرالزمان+ قدرت غیر اعراب در آخرالزمان»، 27201؛ «اعتبار احادیث مربوط به حوادث آخرالزمان در قم»، 9468؛ «دیده شدن تمام زمین در آخرالزمان»، 102511؛ «بررسی روایت ترک ازدواج در آخر الزمان»، 89615.