آیا افراد غیر سیّد می‌توانند از پوشش مخصوص سادات - مانند شال و کلاه سبز و یا عمامه سیاه - استفاده کنند؟
پرسش
سلام؛ آیا جایز است افراد عام، از شال و عرقچین سبز - که نشانه سادات است - استفاده نمایند؟
پاسخ اجمالی

در روایات اهل‌بیت(ع)، لباسی به عنوان لباس ویژه سادات - که دیگران حق استفاده از آن‌را نداشته باشند - معرفی نشده است، اما اگر عرفی شکل گرفته باشد که پوشیدن لباسی نشانگر وابستگی به گروهی خاص باشد، استفاده از چنین پوششی برای دیگران - از آن‌جا که نوعی دروغ عملی به شمار می‌آید - جایز نیست، مگر این‌که فرد غیر سیّد، نه قصد معرّفی خود، به عنوان سیّد را داشته و نه عُرف چنین برداشتی را از پوشیدن این لباس داشته باشد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

صرف گذاشتن کلاه و شال سبز فی‌نفسه اشکالی ندارد، ولی اگر قصد اخبار به سیادت باشد، دروغ به حساب می‌آید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

کسانی که منسوب به خاندان و خانواده‌هایی هستند که در مناطق سکونتشان معروف به سیادت نیستند، بلکه نسل اندر نسل معروف به خلاف آن هستند، جایز نیست ادعای سیادت کنند.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

افراد عام، از شال و کلاهی که نشانه سادات است استفاده ننمایند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

استفاده از علائمی که عرفاً مختص سادات است به گونه‌ای که انتساب به بنی هاشم تلقی شود برای غیر هاشمی جائز نیست.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

استفاده از لباسی که در عرف، مخصوص سادات است برای کسی که از ناحیه مادر یا پدر به سادات انتساب ندارد، حرام نیست؛ مگر آنکه این کار در عرف توهین به سادات محسوب شود یا باعث ایجاد جایگاه و تقدس غیر واقعی برای آن فرد شود.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.