آیا استفاده از گوشواره یا گردنبند برای مردان جایز است؟
پرسش
آیا استفاده از گوشواره یا گردنبند برای مردان جایز است؟
پاسخ اجمالی

ضابطه و قانون اسلام در جواز استفاده‌ی مردان از زینت آلات دو چیز است:

  1. از جنس طلا نباشد؛ زیرا پوشیدن طلا به هر نحو (زینت و غیر زینت) برای مرد حرام است.
  2. از زینت‌هایی که مختص به زنان است نباشد.

پس اگر گوشواره یا گردنبند در منطقه یا شهری، زینت مخصوص زنان محسوب نشود و از جنس طلا هم نباشد، استفاده از آن برای مردان اشکالی ندارد.

پاسخ تفصیلی

ضابطه و قانون اسلام در جواز استفاده مردان از زینت آلات دو چیز است:

  1. از جنس طلا نباشد؛ زیرا پوشیدن طلا به هر نحو(زینت و غیر زینت) برای مردان حرام است.

امام خمینی(ره) و دیگر مراجع تقلید در این رابطه فرموده‌اند: «زینت کردن به طلا؛ مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچى طلا به دست، براى مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است. (و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خوددارى کند)».[1]

  1. از زینت‌هایی که مختص به زنان است نباشد.

آیت الله بهجت در این مسئله می‌فرماید: «حرام است تزیین هر یک از مرد و زن به زینت مختصه به دیگرى، مثل پوشیدن مرد خلخال و نحو آن‌را...».[2]

گفتنی است که اختصاص یا عدم اختصاص یک زینت خاص به مرد یا به زن، به عرف و عادات رایج در هر محیط و اجتماع بستگی دارد؛ زیرا ممکن است یک زینت در یک کشور یا در یک شهر یا در یک محیط خاص اختصاص به زن‌ها داشته باشد، ولی در جاهای دیگر این‌طور نباشد و مرد و زن مشترکا از آن استفاده کنند. بنابراین، اگر استفاده از گوشواره یا گردنبند در منطقه یا شهری برای مردان یک امر عادی باشد و زینت مخصوص زنان محسوب نشود و از جنس طلا هم نباشد استفاده از آن برای مردان اشکالی ندارد.

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 463، مسئله 832.

[2]. بهجت، محمدتقی، جامع المسائل، ج ‏2، ص 411.