اگر بر اثر ندانستن مسئله، میّتی را بدون حنوط به خاک بسپارند، وظیفه چیست؟
پرسش
اگر بر اثر ندانستن مسئله، میّتی را بدون حنوط به خاک بسپارند، وظیفه چیست؟
پاسخ اجمالی

بعد از غسل، واجب است میّت را حنوط کنند؛ یعنى به پیشانى، کف دست ها، سر زانوها و سر دو انگشت بزرگ پاهاى او کافور بمالند.[1] ولی اگر بعد از دفن متوجه شوند که میت را حنوط نکرده اند، در صورتى که بدن در قبر، بو نگرفته و منفسخ (متلاشی) نشده، واجب است نبش قبر و در همان قبر حنوط شود و بیرون آوردن او از قبر لازم نیست، اما اگر منجر به هتک او شود (مانند انتشار بوی بد یا متلاشی شدن بدن و ...) وجوب حنوط ساقط می شود.[2]

این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. امام خمینى، توضیح المسائل (محشّى)، محقق و مصحح: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج 1، ص 330، ‌دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. گلپایگانى، سید محمد رضا موسوى، مجمع المسائل، ج 1، ص 99، دار القرآن الکریم، قم، 1409 ق؛ تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج 2، ص 46، بی جا، بی تا، قم؛ لنکرانى، محمد فاضل موحدى‌، جامع المسائل، ج 2، ص 122، انتشارات امیر قلم، چاپ یازدهم، بی تا، قم.