آیا برادر، می‌تواند روی خواهر خود دست بلند کند؟
پرسش
آیا برادر، می‌تواند روی خواهر خود دست بلند کند؟ آیا در هیچ صورتی حق چنین کاری را دارد؟
پاسخ اجمالی
برادر هیچ ولایتی نسبت به خواهر خود ندارد و زدن که یکی از مراتب امر به معروف و نهی از منکر است، نیز بر اساس نظر بیشتر فقها باید با اجازه حاکم شرعی باشد. بنابر این، ضرب و شتم خواهر جایز نیست، و چنانچه موجب سرخی و کبودی و یا جراحتی شود، دیه دارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):
در هیچ صورتی جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
اگر او را زد به طورى که موجب تغییر رنگ شد دیه دارد، حتى اگر پدر باشد و به هر حال هیچ‌کدام حق زدن ندارند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
جایز نیست و چنانچه موجب جراحت یا ضربه‌ای شود دیه دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):
جایز نیست و اگر موجب سرخی و یا کبودی شده باشد، باید دیه پرداخت کند، و مقتضای اخلاق اسلامی رعایت احترام بین مؤمنین مخصوصاً اعضای خانواده است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی که ظلم باشد جائز نیست و اگر موجب حد شرعی شود دیه دارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.