با چه شرایطی لباس نجس در ماشین لباسشویی پاک می شود؟
پرسش
در ماشین های لباسشویی اتوماتیک که چهار بار لباس را آ ب می کشد، لباس تا چه حد باید نجس باشد تا با این شرایط پاک شود؟ و منظور از عین نجاست روی لباس چیست؟
پاسخ اجمالی

ابتدا نظر شما را به چند مسئله جلب می کنم:

1. آب کر (مانند آب لوله کشی) با چهار شرط، د.چیز نجس را پاک می کن

اول: آن که مطلق باشد پس آب مضاف مانند گلاب و عرقِ بید، چیز نجس را پاک نمى‏کند. دوم: پاک باشد. سوم: وقتی چیز نجس را می شویند، آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزه نجاست هم نگیرد. چهارم: بعد از آب کشیدنِ چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد.[1]

2. اگر چیز نجس را - بعد از برطرف کردن عین نجاست - یک بار در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام آن برسد پاک می شود، ولی در لباس و مانند آن احتیاط واجب این است که طوری فشار دهند که آب داخل آن خارج شود.[2]

حال اگر لباسی که عین نجاست داشته باشد داخل ماشین لباسشویی گذاشته شود و آب ماشین در زمان آب کشی متصل به کر باشد، اگر با اولین شستن، عین نجاست پاک شود، قطعاً با سه بار شستن بعد از آن با آب کر، لباس پاک می شود، و همین طور است اگر با دفعات دوم و سوم عین نجاست بر طرف شود؛ زیرا بعد از برطرف کردن عین نجاست یک بار شستن با آب کر کافی است.[3] منظور از عین نجاست، چیزی است که اصالتاً نجس باشد؛ مانند خون، مدفوع، منی، (نه این که به واسطه برخورد با چیزی نجس شده است).[4]

اما استفتائات این بخش:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

اگر بعد از زوال عین نجاست، آب متصل به لوله در داخل ماشین لباسشوئى به لباسها و همه قسمت‏هاى داخل ‏ماشین برسد و از آن جدا و خارج شود، محکوم به طهارت است.‏

دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

ایشان در پاسخ به این سؤال که آیا لباس به وسیله ماشین لباسشویى اتوماتیکى که خود چند بار لباس را مى‏شوید و آب آن را مى‏کشد پاک مى‏شود؟، فرموده اند:

"(لباس های داخل ماشین لباسشویى ) پاک است، خواه در حال شستن لباس ها، اتّصال با آب لوله کشى داشته باشد یا بعد از قطع شدن شروع به شستشو کند.[5]

[1]   توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 99، م 149.

[2]   همان، م 159.

[3]  استفتاءات امام خمینی ، ج1، ص 169، س327  .

[4]  سایت اطلاع رسانی حوزه علمیه خواهران، اصطلاحات فقهی.

[5]   با استفاده از سؤال شماره 807 (سایت: 871).