کپی کردن فیلم و سایر نرم افزارها برای استفاده شخصی، چه حکمی دارد؟
پرسش
کپی کردن فیلم و سایر نرم افزارها برای استفاده شخصی یا استفاده اطرافیان(با توجه به قیمت بسیار بالای برخی از این سی ‌دی‌‌ها و نرم افزارها)، چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
حقوق معنوی؛ مانند تألیف کتاب، اختراع یک دستگاه و یا تولید نرم افزار برای شخص ایجاد کننده، حق خاصی را به وجود می‌‌آورد که بدون اجازه صاحب حق نمی‌‌توان از محصول معنوی وی استفاده کرد، و این حکم نسبت به نرم افزارهای خارجی تابع قرار داد بین دولت‌ها است. ولی برخی از مراجع تقلید[1] در فرض سؤال که استفاده‌ی شخصی می‌‌باشد آن‌را جایز دانسته‌‌اند، مگر این‌که در ضمن معامله و خرید سی دی یا نرم افزار، شرط عدم کپی شده باشد.
در هر صورت اگر بدانید که تولید کننده‌ی آن استفاده یا کپی از آن‌را اجازه داده‌ است، به مقدار اجازه داده شده، اشکال ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بطور کلّى در کپى و استفاده و خرید و فروش نرم افزارهاى داخلى بنابر احتیاط واجب، رعایت حقوق صاحبان آن، از طریق کسب اجازه لازم است و نسبت به نرم افزارهای خارجی تابع قرار داد بین دولت‌ها می‌باشد؛ و در هر صورت اگر بدانید که از کشور یا شرکتی است که استفاده یا کپی برداشتن را اجازه داده‌‌اند، به مقدار اجازه داده شده، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار جز با رضایت تولید کنندگان اصلی آن جایز نیست، مگر در صورتی که از کفار حربی باشند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
برای استفاده شخصی اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تصرفات مذکور بدون رضایت صاحبان حقوق آن جائز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه ضمن معامله لازمی مثل خرید و فروش سی دی؛ شرط عدم کپی نشده باشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ایجاد یک امر معنوی مانند تألیف کتاب، اختراع یک دستگاه و یا تولید یک نرم افزار برای شخص ایجاد کننده حق خاصی را به وجود می‌آورد که بدون اجازه صاحب حق نمی‌‌توان از محصول معنوی وی استفاده کرد. اما اگر تولید کننده غیر مسلمان باشد، رعایت حق معنوی وی منوط به قراردادی است که بین کشور اسلامی و کشور متبوع وی منعقد می‌شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام سیستانی و صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.