آیا در سجده‌ی مستحبی، باید تمام شرائط سجده‌ی نماز رعایت گردد؟
پرسش
آیا درسجده¬‌های مستحب (مانند سجده زیارت عاشورا) باید تمام شرائط سجده نماز رعایت گردد؟ اگر این سجده بدون مهر انجام شود صحیح است؟
پاسخ اجمالی

در سجده مستحبی، همین‌که انسان حالت سجده داشته باشد کافی است و مراعات شرایط سجده واجب، لازم نیست؛ اما نسبت به محلی که پیشانی بر آن قرار می‌گیرد، اختلاف نظر است، بعضی از فقها[1] می‌گویند، لازم نیست سجده بر مُهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است، باشد. ولی برخی[2] دیگر رعایت این شرط را لازم می‌دانند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در سجده مستحبی مراعات آنچه برای سجده واجب ذکر شده لازم نیست، و لازم نیست سجده بر مهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در این گونه سجده‌ها رعایت تمام شرایط سجده لازم نیست اما باید به چیزی که سجده بر آن صحیح است، سجده نماید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

خیر، سجده صحیح است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

سجده باید بر ما یصح علیه السجود باشد ولی سایر شرائط ظاهراً لازم نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

مجرد گذاردن پیشانی بر زمین کافی است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. درسجده های مستحب لازم نیست تمام شرائط سجدۀ نماز رعایت گردد؛ هرچند بهتر است رعایت شود.
  2. بله صحیح است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام خامنه‌ای و سیستانی، صافی گلپایگانی، هادوی تهرانی.

[2].  آیات عظام نوری و مکارم شیرازی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.