آیا صحیح است که می‌گویند: ابوبکر پس از پنجاه نفر اسلام آورد؟
پرسش
با آن‌که معروف است ابوبکر از اولین کسانی بود که مسلمان شد، آیا صحیح است که برخی منابع می‌گویند: ابوبکر پس از پنجاه نفر و حتى پس از عمر بن خطاب اسلام آورد؟ و آیا صحیح است که خالد بن سعید بن العاص قبل از ابوبکر اسلام آورده است؟
پاسخ اجمالی
آنچه در پرسش آمده بیش از اینکه در منابع شیعه وجود داشته باشد، در منابع اهل سنت نقل شده است:
1. از سعد بن أبی وقاص نقل شده است که ادعاى بعضى، مبنى بر این‌که او اولین مردى است که اسلام آورد، دروغ و کذب است؛ «و قال آخرون: اسلم قبل ابى بکر جماعه ذکر من قال ذلک: حدثنا ابن حمید، قال: حدثنا کنانه بن جبله، عن ابراهیم بن طهمان، عن الحجاج بن الحجاج، عن قتادة، عن سالم بن ابى الجعد، عن محمد بن سعد، قال: قلت لأبی: أ کان ابو بکر أولکم إسلاماً؟ فقال: لا، و لقد اسلم قبله اکثر من خمسین». (طبری، محمد بن جریر، تاریخ الأمم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق: ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 2، ص 316، دار التراث، بیروت، چاپ دوم، 1387ق؛ ابن کثیر دمشقی‏، أبو الفداء اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج 3، ص 28، دار الفکر، بیروت، 1407ق؛ و ر.ک: ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، فتح الباری شرح صحیح البخاری، ج 7، ص 24، دار المعرفة، بیروت، 1379ق).
2. محمد بن سعد از پدرش سعد وقاص نقل می‌کند: «... و لقد اسلم قبله اکثر من خمسین»؛ ابوبکر اولین کسى نبود که مسلمان شد، بلکه قبل از او بیش از پنجاه نفر مسلمان شدند. (طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک[تاریخ طبری]، تحقیق: ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 2، ص 316، دار التراث، بیروت، چاپ دوم، 1387ق؛ ابن کثیر دمشقی‏، أبو الفداء اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج 3، ص 28، دار الفکر، بیروت، 1407ق).
3. ابو یقظان می‌گوید: «أَنَّ خَالِدَ بْنَ سَعِیدِ بْنِ الْعَاصِ أَسْلَمَ قَبْلَ أَبِی بَکْرٍ»؛ خالد بن سعید بن عاص قبل از ابوبکر اسلام آورد. (ابن بیع نیشابوری، حاکم محمد بن عبد الله، المستدرک على الصحیحین، تحقیق: عبد القادر عطا، مصطفى، ج 3، ص 278، دار الکتب العلمیة، بیروت، چاپ اول، 1411ق).