آیا گزارش غیر‌مسلمان مبنی بر نجاست چیزی که در اختیار اوست، مورد قبول است؟
پرسش
آیا خبر دادن ذوالید غیر‌مسلمان، از نجاست چیزی مورد قبول است؟
پاسخ اجمالی
فقها در این زمینه فرقی بین مسلمان و غیر مسلمان نگذارده و می‌گویند، نجس بودن چیزى از سه راه ثابت مى‌شود، و باید بر آن ترتیب اثر داد:
1. آن که انسان خودش یقین به نجاست پیدا کند.
2. دو نفر عادل و یا حتّى یک نفر گواهى دهد.
3. آن که «ذو الید» یعنى کسى که چیزى در اختیار اوست (مانند صاحب خانه و فروشنده و خدمتکار) خبر دهد که آن چیز نجس است.[1]حال فرقی نمی‌کند که ذو الید، عادل باشد یا فاسق، مسلمان باشد یا کافر.[2] به شرط این که بالغ باشد، بنا بر این خبر دادن غیر بالغ در این باره قبول نیست، مگر این که اطمینان از گفتۀ او حاصل شود.[3]
البته خبر دادن کافر بر تزکیه و طهارت گوشت حیوان، حجت نیست.[4]

[1]. مکارم شیرازى، ناصر، رساله توضیح المسائل، ص 39، م 136، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب(ع)، قم، پنجاه و دوم، 1429 ه‍ ق؛ بهجت، محمد تقى، جامع المسائل ، ج‌1، ص 45، دفتر معظم‌له، قم، دوم، 1426 ه‍ ق.
[2]. قمّى، شیخ عباس، الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى، ج‌1، ص 50، مسأله 12، منشورات صبح پیروزى، قم، اول، 1423 ه‍ ق؛ نجفى، کاشف الغطاء، احمد بن على بن محمد رضا، سفینة النجاة و مشکاة الهدى و مصباح السعادات، ج‌1، ص 90، مؤسسه کاشف الغطاء، نجف، اول، 1423 ه‍ ق.
[3].  امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشی)، ج‌1، ص 98، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424 ه‍ ق.
[4]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، جامع المسائل ، ج‌1، ص 45.