آیا جایگاه مالک اشتر نزد امام علی(ع) مساوی با جایگاه امام علی(ع) نزد پیامبر اسلام(ص) بود؟!
پرسش
آیا امام علی(ع) در مورد مالک اشتر فرمود جایگاه او نزد من، مانند جایگاه من پیش پیامبر(ص) است؟
پاسخ اجمالی
بعد از شهادت مالک اشتر نخعی، امام علی(ع) در مورد او سخنانی فرمود که نشان از شخصیت و جایگاه بالای مالک دارد:
1. «مرگ مالک از بزرگترین مصیبتهای روزگار است. خدا او را رحمت کند که به عهد خود وفا نمود. ولی ما با خود پیمان بستیم که پس از مصیبت رسول خدا(ص) – که بزرگترین مصیبت بود - بر هر مصیبت دیگری نیز شکیبا باشیم».[1]
2. «خدا مالک را رحمت کند. او برای من مانند من برای رسول خدا(ص)بود».[2]
گفتنی است؛ این تعبیر امیرالمؤمنین(ع) برای مالک، بدان معنا نیست که مالک تمام ویژگیهای حضرتشان نزد پیامبر اسلام(ص) را داشته باشد، بلکه تنها نشانگر آن است که مالک در نبردها و مدیریت جامعه بیشترین کمک را به ایشان میکرد، همانگونه که امام علی(ع) نیز برای پیامبر(ص) اینگونه عمل میکرد.[3]

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 33، ص 555، بیروت، مؤسسة الطبع و النشر چاپ اول، 1410ق.
[2]. ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله، شرح نهج البلاغة، محقق، مصحح، ابراهیم، محمد ابوالفضل، ج 15، ص 98،‏ قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم، چاپ اول، 1404ق.