آیا تغییر مذهب از شیعه به سنی جایز است؟
پرسش
آیا تغییر مذهب از شیعه به سنی جایز است و اگر نه، احکامش و منابعش چیست و کجاست؟
پاسخ اجمالی
اصولاً دین و اعتقاد باید از طریق عقل و منطق و جست و جوی حقیقت بوده و به انتخاب شخص باشد. انسان باید در اصول اعتقادی تحقیق نموده پس از پی بردن به حقانیت، آن را انتخاب نماید. دین و مذهب نمی تواند موروثی باشد. به همین دلیل است که تقلید در اصول دین جایز نیست.[1] چرا که دین و مذهب و اعتقاد، امر درونی و قلبی است، باید به انتخاب شخص باشد و نمی تواند امر موروثی باشد. اما هر گونه لغزشی در این مسیر به هلاکت ابدی می انجامد، بنابراین باید در انتخاب پیشوای دینی، هر چه بیشتر دقت نموده و دغدغه بسیار داشته و از خداوند در این مسیر کمک و یاری طلبید. قرآن مجید می فرماید: "روزی که هر شخص به رهبر و امامش خوانده می شود."[2] بر این اساس، در قیامت هر گروهی پشت سر کسی قرار می گیرند که در دنیا او را امام و رهبر خویش می دانستند و در عمل از او پیروی می کردند.

پیوند رهبری و پیروان در این جهان، در آخرت به طور کامل منعکس می شود و گروه هایی که اهل نجات و اهل عذاب اند، مشخص می گردند. آنها که رهبری پیامبران و جانشینان آنان را در هر عصر و زمان پذیرفتند، همراه پیشوایشان خواهند بود و آنها که رهبری شیطان و پیشوایان غاصب و ستمگر را انتخاب کردند، همراه آنان خواهند بود. قرآن کریم امامان و رهبران را دو دسته معرفی نموده است: یک گروه امامان نور و هدایت گرند. از آنان به "ائمة یهدون بأمرنا"[3] یاد می شود، این دسته مردم را به سوی خدا دعوت می کنند، در نتیجه پیروان خود را به همراه خویش به بهشت و رضوان الاهی می رسانند. دسته دیگر، امامان و رهبران "نار" و آتش هستند و قرآن از آنان به "ائمة یدعون الی النّار"[4] یاد می کند. این جهنمیان مردم و پیروان خویش را همراه خود به سمت دروزخ سوق می دهند. انسان عاقل باید بیندیشد و با نهایت جُهد و تلاشش تحقیق کند تا امامان و رهبران راستین را بشناسد و از آنان پیروی نماید و کورکورانه به دنبال کسانی که خود و پیروانشان را به سمت جهنم سوق می دهند، حرکت نکند؛ زیرا به نقل سنی و شیعه پیامبر اکرم (ص) فرمود: "ر کس بمیرد و امام زمان خویش را نشناسد و به او معرفت پیدا نکند، به دین اسلام از دنیا نمی رود، بلکه مرگی بر پایه زمان جاهلیّت است".[5]

با توجه به آنچه گفته شد، اگر شخصی با مطالعه و تحقیق، به این نتیجه قطعی رسید که مکتب دیگری، خواه از میان مدعیان اسلام و خواه از غیر مسلمانان، بر مکتب تشیع برتری دارد، خود به خود و بدون نیاز به پرسش، در اعماق جان خود، مکتبی را که برتر می داند، مورد پذیرش قرار می دهد، گرچه در ظاهر نیز آن را ابراز نکند، اما با این وجود معتقدیم که به دلیل استحکام مبانی تشیع، اگر فردی اهل تحقیق و پژوهش باشد، هیچ گاه از این مذهب روی نخواهد گرداند.برای آگاهی بسشتر به نمایه های زیر مراجعه کنید:

دلایل برتری شیعه، 222 (سایت: 1406).
سؤال 287 (سایت: 2483) (مشخصات و ویژگی های شیعه).
سؤال 192 (سایت: 2381) (علل پیدایش فرقه‏های اسلامی).
سؤال 4019 (سایت: 4463) (شک در امامت یکی از امامان).
سؤال 5997 (سایت: 6747) (بررسی حدیث افتراق امت).

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 11.
[2] اسراء،   71.
[3] سجده، 24.
[4] قصص، 41.
[5] مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 51، ص 160، دار الوفاء، بیروت، 1404.