بعد از آب کشیدن پای نجس متوجه شدم که قبلا جسمی به پایم چسبیده بود و حالا از پایم جدا شده، آیا پایی که آب کشیده‌ام و فرشی که با پای من در تماس بود، پاک است؟
پرسش
اگر پایی که داخل دمپایی است و نجس شده را آب بکشیم و بر روی فرش بگذاریم، اما بعد ببینیم گویا جسمی قبلا بدون دانستن ما به پایمان چسبیده بود و حالا بعد از آب کشیدن به داخل دمپایی چسبیده است، آیا حالا ممکن است پایی که آب کشیده‌ایم پاک نشده باشد و فرش را نجس کرده باشد؟
پاسخ اجمالی

قبل از پاسخ به این سؤال، تذکر چند نکته خالی از فایده نیست:

  1. شرع مقدس اسلام چیزی را نجس می‌داند که یقین به نجاست آن باشد،[1] ولی اگر نسبت به نجاست چیزی شک داشته باشیم آن چیز پاک است.[2]
  2. هم‌چنین اگر چیزی نجس شده باشد، تا زمانی ‌که یقین به پاک شدنش نداشته باشیم، نجس است.

پس نجاست پا اولا؛ بستگی دارد به این‌که یقین داشته باشید تمام کف پا یا حداقل زیر آن قسمتی که چیزی چسبیده است، نجس است،

و در فرض سؤال شما چنین آگاهی و یقینی وجود ندارد. ثانیا؛ یقین به پاک شدن آن نداشته باشید.

و در صورتی فرش نجس می‌شود که علاوه بر یقین به نجاست پا و پاک نشدن آن، یقین داشته باشید که پا در هنگام گذاشتنش روی فرش رطوبت داشت و رطوبت آن طوری بود که به فرش سرایت کرده است.[3]

با این مقدمه توجه شما را به پاسخ دفاتر مراجع جلب می‌نماییم:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی):

در فرض سؤال به شک و وسوسه اعتنا ننمایید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

بشک اعتنا نکند و فحص و بررسى لازم نیست .

دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی):

خیر حکم به نجاست فرش نمی‌شود.

[1]. رساله مراجع، ج 1، ص 85، م 121.

[2]. همان، ج 1، ص 87، م 123.

[3]. «راه های اثبات نجاست»، 1972؛ «سرایت نجاست»، 5860؛ «نجس شدن چیز های پاک»، 4985؛ «انتقال نجاست از شیء متنجس»، 2671.