آیا خرید منزل، ماشین و دیگر وسایل زندگی بسیار لوکس و گرانقیمت و فراتر از سطح زندگی عموم جامعه حرام است؟ اگر آری، پس به چه انگیزهای باید تلاش و کسب ثروت کرد؟!
پرسش
سلام؛ آیا خرید خانه و وسایل گرانقیمت حرام است؟ مثلاً خرید خانهای که چند میلیارد قیمت دارد یا خرید ماشینهای چند میلیاردی؟ اگر جواب مثبت است سقف خرید تا چه قیمت باید باشد؟ و آیا در آخرت برای اینها مورد مؤاخذه قرار میگیریم؟
پاسخ اجمالی
در ارتباط با این پرسش باید گفت:
1. اگر از نظر عرف، چنین خریدهایی اسراف، تکبر، فخرفروشی و ... به شمار نیاید، به خودی خود ایرادی ندارد.
2. اختلاف سطح زندگی افرادی با تخصصهای متفاوت تا اندازهای قابل قبول است، و اساساً سیستم زندگی بشر بر اساس تفاوتها است.
3. انگیزه انسان برای کسب تخصصها و اشتغال به فعالیتهای گوناگون نباید تنها رسیدن به مادیات باشد، بلکه نیاز جامعه، حس انساندوستی و مسئولیتی که انسان نسبت به مردم و جامعه دارد، نیز میتواند انگیزهای قوی به شمار آید.
4. در آخرت، انسان باید در برابر تمام نعمتهایی را که خداوند به وی داده پاسخگو باشد، و هرچه این نعمتها و امکانات بیشتر و گرانقیمتتر باشد، مسئولیت انسان سنگینتر خواهد بود.[1]
5. استفاده از امکانات مادی در شرایط گوناگون میتواند متفاوت باشد. به عنوان نمونه استفاده از برخی وسائل گرانقیمت در شرایطی که سطح رفاه عمومی در وضعیت مناسبی قرار دارد، ایراد و اشکالی نداشته، اما استفاده از همان وسائل در محیط و شرایطی که جامعه در فقر و تنگدستی به سر میبرند، خلاف اخلاق به شمار آید.
6. علاوه بر تمام آنچه گفته شد، از سیره معصومان(ع) و اولیای الهی به دست میآید که در بیشتر موارد، تلاش آن بزرگواران در این جهت بود که زندگی خود را بر اساس متوسط جامعه و یا پایینتر از آن تنظیم کنند، مگر در موارد خاصی مانند زندگی سلیمان پیامبر(ع) که بر اساس مصالحی نیاز بود که سطح زندگی بالاتری داشته باشند.

[1]. برای آگاهی بیشتر: 43314، 57396.