در کتاب کافی روایتی ناظر به آن است که افرادی که یک تار مو را تبدیل به دو تار مو می‌کنند، در معرض سقوط قرار دارند! مراد از این روایت چیست؟
پرسش
آیا در روایتی در کتاب کافی باب آزمایش، از امام باقر(ع) نقل شده زمانی خواهد رسید که یک تار مو را دو تار مو کنند؟
پاسخ اجمالی
در برخی کتب معتبر روایی، موضوعی مشابه آنچه در پرسش مطرح شد، وجود دارد. [1] از جمله در کتاب شریف کافی آمده است:
«... عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: قَالَ إِنَّ حَدِیثَکُمْ هَذَا لَتَشْمَئِزُّ مِنْهُ قُلُوبُ الرِّجَالِ فَمَنْ أَقَرَّ بِهِ فَزِیدُوهُ وَ مَنْ أَنْکَرَهُ فَذَرُوهُ إِنَّهُ لَا بُدَّ مِنْ أَنْ یَکُونَ فِتْنَةٌ یَسْقُطُ فِیهَا- کُلُّ بِطَانَةٍ وَ وَلِیجَةٍ حَتَّى یَسْقُطَ فِیهَا مَنْ‏ یَشُقُ‏ الشَّعْرَ بِشَعْرَتَیْنِ حَتَّى لَا یَبْقَى إِلَّا نَحْنُ وَ شِیعَتُنَا»؛[2]
سلیمان بن صالح بدون آنکه واسطه خود را ذکر کند، از امام باقر(ع) نقل میکند: بیشتر مردم نسبت به اعتقادات شما با نوعی شک و تردید برخورد میکنند، بر این اساس، برای آنانی که با شما همفکری بیشتری دارند، روایت بیشتری نقل کرده و آنانی که اعتقاداتتان را انکار میکنند، به حال خود رها سازید.
(بدانید در آنچه مقدّر شده) چارهای جز پشت سر گذاشتن آزمایشی دشوار نیست که بسیاری از خواص و افرادی که محرم رازند نیز در آن موفّق نخواهند شد، و حتی فردی که دقتش تا آن اندازه است که می­تواند یک تار مو را از وسط شکافته و به دو تار مو تبدیل کند، در این امتحان مردود خواهد شد. تا جایی که تنها ما و شیعیان ما باقی خواهند ماند.
در زمینه این روایت باید گفت؛ یک تار مو را به دو تار تبدیل کردن، ویژگی خاصی نداشته و تنها ارائه مثال و نمونهای است تا نشانگر دقیق بودن افرادی باشد که در مسیر این آزمایش و امتحان قرار گرفته و بسیاری از آنها مردود میشوند.

[1]. از جمله، صفار، محمد بن حسن، بصائر الدرجات، ص 23، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ دوم، 1404؛ نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص 202، تهران، نشر صدوق، 1397 ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 370، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.