ما سرایدار هستیم و در مدرسه زندگی می‌کنیم مدتی پیش یکی از مدیران خواستار رفتن ما شد ولی پدرم زیر بار نرفت. حال، از نظر شرع ماندن ما در آنجا چه حکمی دارد؟
پرسش
ما سرایدار هستیم و در مدرسه زندگی می‌کنیم مدتی پیش یکی از مدیران که متأسفانه از خانواده‌ی شهدا بود به دلیل غیر منطقی خواستار رفتن ما شد ولی پدرم زیر بار این ظلم نرفت، و از طرفی هم شرایط تخلیه‌ی آن مکان را هم نداریم. مدیر چون نفوذ و قدرت داشت آموزش و پرورش هم از او حمایت کرد و چون پدرم اصرار بر ماندن دارد دست به قطع گاز و ... زد. غرض از گفتن جزئیات می‌خواهم بدانم از نظر شرع ماندن ما چه حکمی دارد و همچنین اعمال ما در آن مکان چگونه خواهد بود؟
پاسخ اجمالی
در این‌گونه موارد، جهت حل اختلاف، باید سخن و استدلال دو طرف شنیده شود تا بتوان پاسخ مناسب داد. اما به لحاظ کلی، با توجه به این‌که ساختمان، مربوط به آموزش و پرورش است و اختیار آن با مدیران مربوطه است، شما باید پس از خواست آنها مبنی بر تخلیه، آن‌جا را در اولین زمان ممکن تحویل دهید و در آن ساختمان تصرفی نکنید؛ چرا که  حکم غصب را دارد. البته در حد ضرورت، تصرفات شما جایز است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
این‌گونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه مى‌باشد و اگر ماندن شما بر خلاف مقررات باشد، جایز نیست و حکم غصب را دارد و نماز‌تان صحیح نمى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در هر حال در صورتی که برخلاف مقررات و قوانین باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
امر مذکور در سؤال بستگی به قوانین و مقررات اداره مذکور دارد و چنانچه شرعاً مجاز به سکونت نباشید ادامه ماندن حکم غصب را خواهد داشت سعی کنید رضایت مدیران را بدست بیاورید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تخلف از مقررات جائز نیست و در صورت ضایع شدن حق، به محاکم قضایی مراجعه شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ساختمان مربوط به آموزش و پرورش است و اختیار آن با مدیران مربوطه است و شما باید پس از خواست آنها مبنی بر تخلیه، آنجا را در اولین زمان ممکن تحویل دهید و در آن ساختمان تصرفی نکنید، هر چند اقدام آنها ظالمانه باشد.
البته در حد ضرورت تصرفات شما جایز است.
لینک به سایت استفتائات
نمایه مرتبط: 5096 (استفاده از اموال غیر شخصی).

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.