کد سایت fa73980 کد بایگانی 90435 نمایه رقص مرد
طبقه بندی موضوعی رقص
خلاصه پرسش
رقص مرد چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام؛ رقصیدن مرد چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
اکثر مراجع تقلید، رقص مرد (در حضور مردان یا زنان و برای محرم یا نامحرم) را جایز نمی‌دانند. البته برخی[1] به حرمت آن فتوا داده و عده‌ای[2] نیز این نظر را بنابر احتیاط می‌دانند.
بعضی از فقها هم در این‌باره می‌گویند: اگر رقص، موجب تحریک شهوت یا ارتکاب گناه و یا ترتّب مفسده شود، اشکال دارد و حرام است، اما به هر حال براى مؤمن سزاوار است که از کارهای لهو [مانند رقص] اجتناب نماید(حتی اگر شهوت انگیز نبوده و حرام هم نباشد).[3]
همچنین، اگر رقص مرد، صرفاً در حضور همسر باشد، گروهی از مراجع[4] آن‌را جایز شمرده و عده‌ای[5] بنابر احتیاط جایز نمی‌دانند.

[1]. آیات عظام گلپایگانی، صافى گلپایگانی؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌1، ص 563، س 92، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق؛ صافى گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌1، ص 297، س 1021، انتشارات حضرت معصومه (س)، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق.
[2]. آیات عظام وحید خراسانی، بهجت، سیستانى، فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی؛ بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌4، ص 531، س 6354،، دفتر آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق؛ مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 155، س 535، ، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب (ع)، قم، دوم، 1427 ه‍ ق؛ نوری همدانی، حسین، هزار و یک مساله فقهی، ج 2 ص 165، س 574، نشر مهدی موعود (ع)، قم، بی‌تا؛ فاضل  لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 456، س 1737، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه‍ ق؛ بر گرفته از سایت آیت الله سیستانی؛ بر گرفته از سایت آیت الله وحید خراسانی.
[3]. آیات عظام امام خمینی، خامنه‏اى و تبریزی؛ خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 256، س 1168، دفتر معظم له، قم، اول، 1424 ه‍ ق؛ تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 219، س 1042، قم، اول، بی‌تا، استفتا از دفتر امام خمینی (بر گرفته از سایت پرسمان دانشجویی)؛ البته مقام معظم رهبری در اظهار نظری دیگر، رقص مرد در برابر مردان را مصداق لهو شمرده و بنابر احتیاط حرام دانسته‌اند؛ (ر. ک: رساله آموزشی، غنا، آلات لهو، موسیقی و رقص.)
[4]. آیات عظام امام خمینى، گلپایگانی، سیستانى، تبریزى و خامنه‏ای؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتائات، ج‌2، ص 15، س 35، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌1، ص 563، س 92؛ خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 256، س 1168؛ تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 219، س 1042؛ بر گرفته از سایت آیت الله سیستانی.
[5]. آیات عظام وحید خراسانی، فاضل لنکرانی، صافى گلپایگانی، نورى همدانی، مکارم شیرازی، بهجت؛ آیت الله صافی در این‌باره فتوا به حرمت می‌دهند؛ صافى گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌1، ص 297، س 1023، بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌4، ص 531، س 6353؛ مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌3، ص 157،س 465؛ نوری همدانی، حسین، هزار و یک مساله فقهی، ج 2 ص 165، س 574؛ استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء(قم)؛ بر گرفته از سایت آیت الله وحید خراسانی.