کد سایت fa57842 کد بایگانی 71027 نمایه چیزهایی که سجده بر آن صحیح است
طبقه بندی موضوعی دو سجده
خلاصه پرسش
بر چه چیزهایی می‌توان سجده کرد؟
پرسش
بر چه چیزهایی سجده کردن صحیح است؟
پاسخ اجمالی
قاعده کلی در این‌ زمینه آن است که سجده بر زمین و هر آنچه از زمین می‌روید صحیح است؛ با این شرط که آنچه از زمین روییده، مورد استفاده خوراکی یا پوشاکی انسان نباشد؛ پس سجده بر گیاهانی؛ مانند گندم، جو و پنبه صحیح نیست.
برخی از مصادیق این مسئله، عبارت‌اند از:
1. سنگ‌هایى؛ مانند سنگ مرمر، سنگ‌هاى سیاه، سنگ آهک و سنگ گچ.
2. گچ و آهک پخته و آجر و کوزه گِلى و مانند آن.
3. کاغذی که آن‌را از چیزى که سجده بر آن صحیح است(مثلاً از کاه یا پنبه)، ساخته باشند.
4. خاک، مخصوصاً تربت حضرت سیّد الشّهداء(ع).[1]
چند نکته:
الف. سجده بر مواد معدنى؛ مانند طلا، نقره، عقیق و فیروزه، صحیح نیست.
ب. سجده بر برگ درخت انگور، اگر تازه باشد صحیح نیست، ولى پس از خشک شدن می‌توان بر آن سجده کرد.
ج. سجده بر گیاهان دارویی؛ مانند گُل بنفشه و گُل ‌گاوزبان، صحیح نیست، ولى سجده بر گُل‌هایى که خوراکى نیستند، جایز است.[2]
د. اگر وقت نماز تنگ بود و چیزى که سجده بر آن صحیح باشد وجود ندارد، می‌توان بر لباس سجده کرد.
جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 56454 (گم شدن مُهر در بین نماز) در همین سایت مراجعه نمایید.

[1]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 584 – 587،  قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق؛ جهت آگاهی بیشتر، ر.ک: 3015 (سجده بر خاک کربلا).
[2]. برخی دیگر از فقها سجده بر گیاهان دارویی که برای درمان استفاده می‌شود، صحیح می‌دانند؛ مانند آیات عظام: خوئی، سیستانى، تبریزى و زنجانی؛ ر.ک: همان، ج 1، ص 584 – 587.