آیا نماز خواندن روی سجاده ای که مزین به طرح کعبه است اشکال دارد؟
پرسش
شنونده ای از "چیچی لی مالاوی" گفته : برخی از علمای اینجا می گویند که ایستادن و پا گذاشتن بر روی طرح کعبه که بر سجاده نقش بسته شده حرام است و برخی دیگر نیز می گویند که نماز خواندن به این صورت و در حالتی که پا بر روی طرح کعبه قرار داشته باشد اشکال ندارد. در خصوص این مساله دچار شبهه شده ام و از شما درخواست می کنم مرا راهنمایی نمایید . آیا نماز خواندن بر روی طرح کعبه که روی سجاده قرار دارد جایز است؟
پاسخ اجمالی
نماز خواندن بر روی سجاده ای که نقش کعبه بر روی آن وجود دارد اشکالی ندارد چرا که خود خانه کعبه با آن همه احترامی که دارد، می توان در داخل و یا پشت بام آن نماز خواند، بنابراین مسلماً بر روی سجاده ای که طرح کعبه بر آن نقش بسته است می توان نماز خواند .
در روایات متعددی وارد شده است که نماز خواندن در داخل خانه کعبه جایز است،[1] از جمله در روایتی یونس بن یعقوب از امام صادق (ع) سؤال می کند که اگر شخصی در داخل خانه کعبه بوده و وقت نماز داخل شود آیا می تواند در همانجا نماز بخواند و امام (ع) اجازه نماز خواندن به او می دهند[2]
در روایات دیگری داریم که خواندن نماز مستحبی در داخل خانه کعبه جایز بوده ولی خواندن نماز واجب در آن مکروه است حضرت امام (ره) در این زمینه فرموده اند:"در خانه کعبه و بر بام آن نماز واجب خواندن مکروه است ولى در حال ناچارى مانع ندارد.[3]
علت کراهت آن هم شاید این باشد که پیدا نمودن قبله و استقبال قبله که یکی از شرایط نماز است در داخل خانه کعبه ممکن نیست، لذا خواندن نماز واجب در آن مکروه است ولی چون در نماز مستحبی استقبال قبله شرط نیست خواندن آن اشکالی ندارد.[4] حضرت امام (ره) در این زمینه فرموده اند:"خواندن نماز مستحب در خانه کعبه و بر بام آن اشکال ندارد، بلکه مستحب است در داخل خانه مقابل هر رکنى دو رکعت نماز بخوانند.[5]
نتیجه: وقتی نماز خواندن و ایستادن در داخل خانه کعبه ای که دارای آن همه اهمیت و ارزش والای دینی جایز باشد، به طریق اولی نماز خواندن و ایستادن بر روی سجاده ای که نقش و طرح کعبه بر آن وجود دارد صحیح است.

[1]. کسی که در داخل کعبه نماز می‌گزارد می‌تواند به طرف هر کدام از دیوارهای کعبه نماز را اقامه کند؛ محمدی خراسانی، علی، شرح تبصرة المتعلمین، ج1، ص103، بی جا، بی تا.
[2]حر عاملی، وسائل الشیعة، ، ج 4، ص 338، ابواب قبله باب 17ح 6و ح 7 و ح 8،  مؤسسه آل البیت لاحیاء التراث، 1412. نوری طبرسی، حسین، مستدرک الوسائل، ج 1، ابواب القبله، باب 13، ح 3، مؤسسه آل البیت لاحیاء التراث، 1408 هـ ق.
[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 498، مسأله 891
[4] نوری طبرسی، حسین، مستدرک الوسائل، ج 1، ابواب القبله، باب 13، ح 1، مؤسسه آل البیت لاحیاء التراث، 1408.
[5] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 499، مسأله 892.