اگر معلم، سخنران، خبرنگار و ... به صورت غیر عمد مطلب نادرستی را به مخاطبانش منتقل کند، آیا اجرتی که گرفته حرام است؟!
پرسش
سلام. آیا کم‌کاری، یا اشتباه کردن در کاری به صورتی که از روی عمد نباشد، باعث حرام شدن اجرت آن‌کار و یا گناه می‌شود ؟
پاسخ اجمالی

در مورد پرسش مطرح شده باید گفت، مسلما این افراد نباید مطالب نادرست را به صورت عمدی به مخاطبان خود منتقل کنند؛ اما اگر عمدی در کار نباشد، فردی که مسئله‌ای شرعی و آموزه‌ دینی را اشتباه منتقل کرده، در صورت امکان، لازم است مخاطب و یا مخاطبان خود را پیدا کند و اشتباه خود را جبران نماید. معلمی که به اشتباه مطلب نادرستی را گفته، اگر به دانش‌آموزانش دسترسی داشته باشد، مطلب صحیح را به آنها بگوید، خبرنگار اگر بتواند، خبر نادرست را تکذیب کند و ...

در غیر این صورت، غیر از طلب آمرزش از خداوند چیزی بر عهده‌ آنها نیست. البته اگر این اشتباه باعث خسارتی مالی شده و به طرف خسارت دیده دسترسی ندارد، باید از طریق رد مظالم اقدام نماید.[1]

[1]. ر. ک: «حکم خسارت وارده به ماشین دیگران»؛ «رد مظالم»؛ «رد مظالم در دیون غیر مالی».