کد سایت fa8501 کد بایگانی 7717 نمایه بانک و دریافت سود تسهیلات و جریمه تاخیر اقساط وام
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|تسهیلات بانکی
خلاصه پرسش
آیا بانک میتواند سود تسهیلات را در زمان سرسید وام بهمراه اقساط معوقه آن، بعنوان اصل مبلغ تسهیلات جدید محاسبه نموده و قرارداد جدیدی جهت دریافت سود و جریمه تاخیر انعقاد نماید؟
پرسش
باسلام در صورتیکه تسهیلات دریافتی از بانک تحت عنوان مشارکت مدنی، معوق گردد. آیا بانک میتواند سود تسهیلات را در زمان سرسید وام بهمراه جرائم آن بعنوان اصل مبلغ تسهیلات جدید محاسبه نموده و قرارداد جدید انعقاد نماید؟ بدیهی است سود جدید به تمامی جرائم و سود تسهیلات قبلی شامل می گردد.
پاسخ اجمالی

پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

هرگونه سودی بر قرض ربا و حرام است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

بانک تنها می تواند سود سابق را که بر اساس عقود شرعیه بوده بگیرد، چیزی دیگری جایز نیست.

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

1. جریمه تأخیر تأدیه که به صورت درصدی محاسبه شود، خالی از اشکال نیست.

2. با قطع نظر از نکته اول، اگر تسهیلات قبلی تسویه حساب شود و سپس تسهیلات جدیدی به مبلغی مساوی باقی مانده تسهیلات قبلی به اضافه جرائم و سود تسهیلات قبلی منعقد گردد، بلا اشکال است.