آیا ضرب المثل «آشپز که دو تا شد آش شور می‌شود یا بی‌نمک»، منطبق با آموزه‌های دینی و روایی است؟!
پرسش
آیا برای ضرب المثل «آشپز که دوتا شد آش شور می شود یا بی نمک»، می توان منبع دینی و روایی یافت؟!
پاسخ اجمالی

ضرب المثل «آشپز که دوتا شد آش شور می‌شود یا بی‌نمک»، یک ضرب المثل فارسی است. این ضرب المثل ناظر به این واقعیت است که کار گروهی، هنگامی به نتیجه‌ای مناسب می‌رسد که یک نفر در رأس گروه باشد و مدیریت فعالیت‌ها را عهده‌دار شود، تا هر کسی بر اساس سلیقه شخصی خود عمل نکند.

اگر چه نمی‌توان این ضرب المثل را ترجمه آیه و یا روایتی دانست؛ از این‌رو نمی‌توان گفت که به صراحت در آموزه‌های دینی آمده است؛ اما می‌توان از بعضی روایات، مشابه چنین مطلبی را برداشت نمود. مانند حدیثی که از پیامبر اسلام(ص) نقل شده است:

«قال رسولُ اللّه صلى الله علیه و آله: إذا کانَ ثلاثةٌ فی سَفَرٍ فَلْیُؤَمِّرُوا أحَدَهُم»؛[1]

رسول خدا(ص) فرمود: هر زمان که سه نفر همسفر شدند، از میان خود یک نفر را به ریاست و مدیریت انتخاب کنند.

این روایت نشانگر آن است که در یک فعالیت گروهی -هرچند با تعدادی اندک- لازم است که فردی مدیریت گروه ‌را بر عهده گیرد، و این همان چیزی است که ضرب المثل موجود در پرسش در صدد بیان آن است.

[1]. متقی هندی، المحقق، بکری حیانی، صفوة السقا، کنز العمال، ج 6، ص 717، مؤسسة الرسالة، الطبعة الخامسة، 1401هـ/1981م.