«عَلَم شخص» و «عَلَم جنس» چه تفاوتی با هم دارند؟
پرسش
اسم علم به چه معنا بوده و تفاوت علم شخص و علم جنس در چیست؟
پاسخ اجمالی

اسم علم یکی از انواع معارف است که از نگاه‌های گوناگون می‌توان تقسیم‌بندی‌های متفاوتی را برای آن در نظر گرفت، به اعتبار جنس به «علم شخص و علم جنس»، به اعتبار لفظ به «علم بسیط و علم مرکب» و به اعتبار کیفیت وضع، به «علم منقول، علم مرتجل و علم بالغلبه».

اما در مورد تفاوت «علم شخص» و «علم جنس» باید گفت:

  1. علم شخص: علمی است که برای دلالت بر اشخاص معین، شهرهای مشخص و ... و هر چیز معین جزئی خارجی وضع می‌شود و انسان به محض شنیدن آن،‌ مصداقش را نیز درخواهد یافت. مانند «سلمان» و «اصفهان» و ...
  2. علم جنس: علمی است که برای دلالت بر شخص خاص نبوده، بلکه برای دلالت بر ماهیت معینی است که در ذهن وجود دارد؛ از این‌رو ممکن است بر هر فردی از افراد آن ماهیت دلالت کند. مانند: «أُسامه» که علمی است برای ماهیت شیر و نه یک شیر خاص معین.[1]

[1]. ر. ک: دغیم، سمیح، موسوعة مصطلحات الامام فخرالدین الرازی، ص 55، بیروت، مکتبة لبنان ناشرون، چاپ اول، 2001م.‏