حکم غذا خوردن با هندو ها و خوردن غذاهایی مانند خرچنگ، انواع ماهی، اسنک هندی و ... چیست؟
پرسش
لطفاً به مجموعه سؤالات زیر پاسخ دهید:
1. این جانب برای 13 سال است که به دین اسلام روی آوردم. اما از آن جا که والدینم هندو مذهب هستند می خواهم بدانم آیا غذا خوردن در خانه آنها حرام است؟
2. من در زامبیا زندگی می کنم و کالاهای اینجا توسط انجمن سنی ها مهر تأیید زده می شود و در سیستم آنها خوردن خرچنگ، کوسه ماهی، اختاپوس، و انواع ماهی های عجیب و غریب حلال است. با این اوصاف حتی علیرغم حلال بودن آنها چگونه می توانیم این نوع خوراکی ها را مصرف کنیم؟
3. لازم به ذکر است که در اکثر فست فودها و یا رستورانهای اینجا خیلی از آشپزها و یا کمک آشپزها مسلمان و یا حتی مسیحی و یهودی هم نیستند، اما آنها از طرف انجمن سنی ها برای این کار تأییدیه مجاز به کار گرفته اند. در آن صورت آیا غذا خوردن در آنجا حرام است؟
4. در خصوص سس سویا، چیپس، و اسنک چینی، هندی و ... هستند، آیا خوردن آنها با در نظر گرفتن آنکه آنها دارای گواهی تأیید هستند، حلال است؟
پاسخ اجمالی

طبق نظر همه مراجع تقلید بدن و رطوبت همه کافران از جمله هندو ها نجس می باشد. مقام معظم رهبری و بعضی دیگر از مراجع تقلید، تنها کفار اهل کتاب (مسیحی و یهودی و... ) را استثنا کرده و پاک می دانند.

همچنین ذبیحه همه کافران (گوسفند،گاو، مرغ،شتر و...که ذبح می کنند) نجس و حرام است. بنا بر این همه غذا هایی که با استفاده از گوشت ذبیحه آنان تهیه می شود و غذا هایی که آنان که به صورت دستی تهیه می کنند و با رطوبت با بدن آنها سر و کار دارد نجس و خوردن آنها حرام می باشد.

اما غذاهایی که بدون گوشت یا با غیر گوشت ذبیحه (مثل گوشت ماهی های حلال) تهیه می شوند و تهیه آنها به صورت ماشینی است و دست و رطوبت بدن آنان در تهیه آن دخالتی ندارد پاک و حلال است.

مطابق فتوای فقیهان شیعه گوشت همه حیوانات دریایی حرام است مگر آن که از نوع ماهی هایی باشد که پولک (فلس) دارند.

همچنین سس و سویا هایی حلال هستند که مواد مسکر و گوشت های و اجزاء نجس و حرام حیوانات در آنها به کار نرفته و با بدن و رطوبت کافران تماس نداشته باشد.

پاسخ تفصیلی

پاسخ به پرسش های مطرح شده با توجه به شماره سؤالات، به شرح زیر است:

پاسخ 1:

بنا به فتوای همه مراجع تقلید کافر نجس است و باید از رطوبت او اجتناب کرد. [1] هندو مذهب از آنجایی که مشرک هستند [2] و به یک معنی بت پرست نیز هستند، کافر و نجس می باشند و آن مقدار از اشیاء و وسائل منزل را که یقین دارید با رطوبت بدن تماس داشته است، و این رطوبت به آن اشیا منتقل شده است، نجس شده است و طبیعی است که برای تطهیر آن نیازمند به آب کشیدن آن وسیله، هستید. [3]

اما شما هر چند مسلمان هستید، ولی کمال احترام را نسبت به والدین خود داشته باشید.

پاسخ 2:

همه مراجع تقلید با استفاده از روایات فرموده اند:خوردن گوشت حیوانات دریایی حرام است مگر آن نوع از ماهی که پولک (فلس) داشته باشد [4] و چون خرچنگ و کوسه ماهی و اختاپوس (هشت پا) از چنین ویژگی برخوردار نیستند. خوردن گوشت شان حرام است. [5] و با تأیید انجمن سنی ها حلال نمی شود.

پاسخ 3:

اگر افرادی که در آشپزخانه کار می کنند، اهل کتاب باشند (مانند مسیحی و یهودی ) بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلید که نظرشان بر طهارت اهل کتاب (یهودی، مسیحی و..) است،تنها  می توانید از غذاهای حلال این رستوران استفاده نمایید.

اما بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلیدکه اهل کتاب را نجس می دانند. اهل کتاب و همه اقسام کافران نجس بوده در صورت یقین به سرایت و منتقل شدن رطوبت بدن و دست به غذاها، خوردن این غذاها اشکال دارد، [6]

بنا براین به نظر همه مراجع تقلیدهمه افرادی که در آشپزخانه کار می کنند و مسلمان و اهل کتاب نیستند نجس بوده و در صورت سرایت رطوبت دست و بدن غذا و هر چیزی که در آشپزخانه با آن سرو کار دارند، نجس است و با مهر تأیید چیزی پاک نمی شود.

پاسخ 4:   حلال بودن سس سویا، چیپس، و اسنک چینی، هندی و ... بستگی به رعایت موارد زیر دارد :

1. مواد مسکر در تهیه آنها به کار نرفته باشد.

2. گوشت های و اجزاء نجس و حرام  حیوانات در آنها به کار نرفته باشد.

3. با بدن و رطوبت کافران تماس نداشته باشد.

بنابراین اگر یکی از موارد بالا رعایت نشود خوردن خوراکی مورد نظر حرام خواهد بود.و با مهر تأیید حلال نمی شود.

برای آگاهی از حیوانات حرام به پاسخ شماره 2166 (سایت: 2290) نمایه حیوانات حرام گوشت، مراجعه کنید.

[1]   توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 76، مسأله 106 . ناشر: مؤسسة النشر الإسلامی التابعة لجماعة المدرسین‏، تاریخ الطبع: 1424 ه ق‏، الطبعة: الثامنة، مکان الطبع: قم المقدسة عدد المجلدات: 2

[2] صراط النجاة (للتبریزی)، ج‏6، ص: 383.

[3] اقتباس از پاسخ شماره 1082 (سایت: 1173).

[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 595،

[5] اقتباس از پاسخ شماره 744 (سایت: 782).

[6] با استفاده از پاسخ شماره 7730 (سایت: 7964).