زندگی‌نامه ابوعبیده ثقفی(پدر مختار) را بیان کنید؟
پرسش
لطفاً درباره زندگی و شخصیت ابوعبیده ثقفی و چگونگی اسلام آوردن او توضیحاتی بدهید؟
پاسخ اجمالی
أبوعبید(ابوعبیده)،[1] فرزند مسعود بن عمرو بن عمیر بن عوف‏ است.[2] مختار و صفیه(همسر عبدالله بن عمر) از معروف‌ترین فرزندان او هستند.[3] ابوعبیده در زمان پیامبر(ص) اسلام آورد،[4] و در ردیف اصحاب سرشناس پیامبر(ص) قرار گرفت.[5] شهرت او علاوه بر شرکت در جنگ نمارق،[6] بیشتر به دلیل فرماندهی در یوم الجسر(جنگ پل) است. خلیفه دوم پس از عزل خالد بن ولید در سال سیزده هجری، حکومت عراق را به ابوعبیده سپرد. در نبردی که بین سپاه اسلام به فرماندهی او و سپاه ایرانیان به فرماندهی جابان، در منطقه‌ای بین حیره و قادسیّه رخ داد، ابوعبیده پیروز شده و جابان را اسیر کرد، اما سرانجام در جنگ با مردانشاه بن بهمن - یکی از فرماندهان سپاه یزدگرد- در نبردی که به «یوم الجسر» معروف شده بود، کشته شد، و یکی از فیل‌های سپاه ایرانیان او را زیر سُم‌های خود له کرد. بعد از کشته شدن او و از بین رفتن پل ارتباطی، برتری با سپاه ایرانیان شد. این جنگ در آخر ماه رمضان یا اول شوال سال سیزده هجری اتفاق افتاد.[7]

[1]. ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله‏، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، تحقیق، البجاوی، علی محمد، ج 4، ص 1709، بیروت، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق.
[2]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 6، ص 375، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.
[3]. ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، تحقیق، تدمری، عمر عبد السلام، ج 3، ص 137، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1409ق.
[4]. ذهبی، شمس الدین محمد بن أحمد، تاریخ الاسلام و وَفیات المشاهیر و الأعلام، محقق، معروف، بشار عوّاد، ج 3، ص 137، دار الغرب الإسلامی، چاپ اول، 2003م.
[5]. الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج ‏4، ص 1465.
[7]. الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج ‏4، ص 1709 – 1710.