در فروشگاهی مشغول به کار بودم که مالک آن تصمیم به اخراج من گرفت، ولی باقی پول مرا پرداخت نکرد. آیا جایز است بجای باقی حق الزحمه ام، از مغازه و یا دارایی این شخص بردارم؟
پرسش
در یک فروشگاه مشغول به کار بودم که با مالک آن وارد یک بحث شدم و وی تصمیم به اخراج من گرفت. پس از این کار، وی باقی پول مرا پرداخت نکرد. با این اوصاف آیا جایز است بجای باقی حق الزحمه ام از مغازه و یا دارایی این شخص بردارم؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما از دفاتر مراجع عظام تقلید استفتاء شد و پاسخ ایشان به شرح زیر می باشد:

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

تقاصّ از طلبه‌کار در صورتى مجاز است که بدهکار، بدهى خود را انکار کند یا در پرداخت آن کوتاهى کند و براى رسیدن به حق راهى جز تقاصّ باقى نباشد؛ در غیر این صورت برداشتن مال از او بدون اذن و تصرف در آن جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر دینی در ذمه او داشته باشید و از دادن آن امتناع می کند با وجود اینکه به دین اقرار دارد می تواند به عنوان تقاص از آنچه به دست شما می افتد بردارید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

از قضیه ی شخصیه اطلاعی نداریم ولی به طور کلی اگر کسی حق دیگری را بخورد و آن شخص دسترسی به اموال او داشته باشد می تواند فقط به مقدار حق خود برداشت کند مشروط بر آنکه منشا فسادی نشود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در مورد مذکور بهتر است با مراجعه به صاحب فروشگاه با مسالمت باقی طلبتان را بگیرید و یا با مراجعه به محاکم صالحه مسئله را حل نمایید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر از طرق قانونی یا با گفتگوی دوستانه با مالک فروشگاه امکان دستیابی به حق فراهم نشود، می توانید به اندازه حق خود بر اساس قرار دادی که با وی داشته اید، از اموال وی بردارید.

لینک به سایت استفتائات