آیا می توان بخشی از خمس را خودمان به فقرا بدهیم؟ یا آنکه می بایست آن را به نماینده مراجع و یا خود مراجع تحویل داد؟
پرسش
سلام. آیا می توان بخشی از خمس را خودمان به فقرا بدهیم؟ آیا می توان خمس را به روحانیون تحویل بهیم یا حتما باید به مرجعمان خمس را بدهیم؟
پاسخ اجمالی

همان گونه که مرقوم فرمودید، سؤال مذکور از حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) استفتاء شد که پاسخ معظم له در این خصوص به این شرح است:

1. خمس باید توسط ولی مصرف شود، چه مستقیماً، چه به وکالت، بنابراین، شخص در صورتی که از ولی امر اجازه داشته باشد، می تواند در خمس تصرف کند و آن را مصرف نماید یابه کسی بدهد.

2. فقیه جامع الشرایط دارای ولایت است. ازاین رو، می توان به او یا وکیل او خمس را تحویل داد چه این فقیه مرجع تقلید شخص باشد و چه نباشد. البته در فرض تشکیل حکومت اسلامی احتیاط آن است که خمس به ولی امر یا وکیل او داده شود و اگر او راضی به اعطاء آن به هر فقیه جامع الشرایطی باشد بلامانع است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمایید:

1. نمایه: پرداخت خمس و اجازه مراجع، سؤال شماره 690 (سایت: 737).

2. نمایه: پرداخت خمس به غیر از مرجع تقلید، سؤال شماره 3547 (سایت: 3786).