فرق عدالت امام جمعه و جماعت را بیان نمایید؟
پرسش
فرق عدالت امام جمعه و جماعت را بیان نمایید. منبع مسئله زیر را بیان نمایید. امام جمعه باید علاوه بر مأمومین که او را عادل می دانند، خود نیز خود را عادل بداند بر خلاف امام جماعت؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

عدالت عبارت از: حالت نفسانى است که باعث مى‏شود انسان همیشه تقوایى داشته باشد که مانع از ترک واجبات یا انجام محرمات شرعى است، و براى احراز آن، حُسن ظاهر، کافى است؛ و بنابر اقوا کسی که خودش را می‌شناسد که عدالت ندارد، ولی مأمومین به عادل بودن او اعتقاد دارند جایز است که برای آنها نماز اقامه کند، اگر چه احتیاط آن است که نخواند و این نماز جماعت صحیح است و احکام جماعت بر این نماز مترتب می‌شود. و در حکم مذکور فرقى بین نماز جماعت و جمعه نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

فرقی ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

عدالت امام جمعه و جماعت و حاکم شرع و مرجع تقلید شرط است، منتها اثبات عدالت از طرق مختلف امکان پذیر است. مثلاً امام جماعتی در مسجد معروف شهر ایستاده و افراد ظاهرالصلاحی به او اقتدا کرده اند، این مقدار کافی است. و در مورد امام جمعه ها می دانیم تا تحقیق کامل درباره آنها نشود، به این مقام منصوب نمی شوند و در مورد عدالت هم توجه کنید «عدالت» یک حالت خداترسى باطنى است که انسان را از انجام گناه کبیره و تکرار گناه صغیره باز مى دارد و همین اندازه که با کسى معاشرت داشته باشیم و گناهى از او نبینیم نشانه وجود عدالت است و این را حسن ظاهر که حاکى از ملکه باطن است مى گویند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

فرقی بینشان نیست.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.