اگر کسی کفاره رمضان بر عهده اش باشد آیا باید آن را تا رمضان بعدی ادا کند؟
پرسش
به نظر حضرت آیت الله هادوی؛ اگر کسی کفاره رمضان بر عهده اش باشد، آیا باید آن را تا رمضان بعدی ادا کند؟
پاسخ اجمالی

مراجع عظام تقلید می فرمایند:   "کسى که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید یک بنده آزاد کند (امروزه   بنده آزاد کردن موضوعیت ندارد)، یا دو ماه روزه بگیرد (باید سى و یک روز آن را پى در پى بگیرد و اگر بقیه آن پى در پى نباشد اشکال ندارد. [1] )، یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد هر چند مد که مى‏تواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید «استغفر اللَّه» و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد. [2]

بنابراین، تا جایی که ممکن است باید قبل از رمضان بعدی کفاره را ادا نماید و اگر نمی تواند استغفار کند و بعد از رمضان زمانی که توانایی پیدا کرد کفاره را ادا نماید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در فرض مذکور به این شرح است:

ادای کفاره رمضان تا رمضان بعدی لازم نیست و شخص می تواند ادای آن را تا زمانی که احتمال عقلایی از بین رفتن آن نباشد، به تأخیر بیاندازد.

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: کفاره روزه، سؤال شماره 1965 (سایت: 1990) .

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 928، م 1661.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 928، م 1660.