من 8 سال ازدواج کرده ام تا کنون خمس خود را نداده ام، لطفاً بنده را راهنمایی کنید؟
پرسش
من 8 سال ازدواج کرده ام تا کنون خمس خود را نداده ام ولی ار اول شوال امسال برای خودم سال مالی قرار داده ام .حال نمی دانم خمس 8 سال گذشته خود را چگونه پرداخت کنم ؟ توان مالی هم ندارم .لطفاً بنده را راهنمایی کنید.
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اولین روز کار, سرسال او است وهرسال در آن روز باید خمس آن چه را باقى مانده است بپردازد چه پول نقد باشد وچه مواد مصرفى, مانند آذوقه اى که باقى مانده وهمچنین اثاث و لباس و مانند آن، اگر در عرض سال ازآن استفاده نشده باشد . و نسبت به سالهاى گذشته که خمس نداداه است باید همین محاسبه را انجام دهد چـون آن چه سر سال بـاقى مى مانده و بدون پرداخت خمس مصرف کرده خمس آن در ذمه او باقى است . واگر مقدار خمسى که به ذمه است مشکوک بود نسبت به مقدار معلوم باید بپردازد هرچند تدریجا و نسبت به مقدار مشکوک بنا بر احتیاط واجب باید با وکیل مرجع مصالحه کند به این صورت که اگر احتمال وجوب خمس در مبلغى 50% باشد نصف خمس آن مبلغ را بپردازد . واما خانه واثاث وماشین وسایر وسایل زندگى اگر با درآمد در عرض سال خریده و استفاده کرده است خمس ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

خمس منزل مسکونی و اسباب و اثاثیّه منزل، وسیله سواری (اگر دارید) را با شما مصالحه کردیم. بقیّه اموال و دارایی خود را محاسبه نموده، بدهی های مربوط به آن را کسر کرده، خمس باقیمانده را یکجا یا تدریجاً ارسال فرمایید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

با مراجعه به یک مجتهد جامع الشرایط یا وکیل وی، وضعیت مالی خود را مشخص کنید، تا مشکل خمس شما قابل حل باشد.