چرا مقدار خمس محاسبه شده توسط دفتر مراجع مختلف،با هم فرق دارد؟
پرسش
چرا مقدار خمس محاسبه شده توسط دفتر مراجع مختلف،با هم فرق دارد؟ تخفیف در خمس به چه معنا است؟
پاسخ اجمالی

گاهی تفاوت در محاسبه خمس به اطلاعاتی بر می گردد که شخص به دفتر مراجع ارائه می کند و گاهی هم کسانی که چنین اطلاعاتی را دریافت می کنند، همه اطلاعات مربوط به محاسبه خمس را به هر علتی؛ به طور کامل دریافت نمی کنند. البته اختلاف فتوا هم در این موضوع نقش دارد، که باعث اختلاف در نحوه محاسبه خمس می شود.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

1.خمس همواره یک پنجم مالی است که به آن خمس تعلّق گرفته است و در این جهت فرقی بین آراء فقها نیست. بله، در بین فقها نسبت به چیزی که به آن خمس تعلّق می گیرد، تفاوت هایی وجود دارد. مثلاً برخی هدیه را اصلاً مورد خمس نمی دانند، برخی آن را مطلقا مورد خمس می دانند و برخی اگر هدیه بزرگ باشد آن را مورد خمس می دانند و اگر کوچک باشد آن را مورد خمس نمی دانند.

2. تخفیف در خمس معنا ندارد. البته ممکن است بخشی از خمس را به عنوان خاصی به شخص دهنده باز گردانند یا به او قرض بدهند، که این امر به تشخیص مجتهد جامع الشرایط یا وکیل او بستگی دارد.