کبوتر بازی در اسلام چه حکمی دارد؟ و چرا؟
پرسش
می خواستم بپرسم که کبوتر بازی در اسلام چه حکمی دارد؟این عمل اگر حرام یا مکروه است به چه علت میباشد؟
پاسخ اجمالی

این عمل به خودی خود اشکال شرعی ندارد ولی از جایی که به طور معمول موجب آزار و اذیت دیگران و همسایگان شده و در برخی از مناطق مردم به چنین شخصی به دیده انسان لا ابالی نگاه می کنند، می توان گفت انجام آن اشکال دارد، لذا مراجع عظام تقلید با توجه به اثراتی که این عمل دارد، چنین فرموده اند:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگرموجب اذیّت و ‏آزار دیگران گردد و یا موجب ترتب مفسده و گناه گردد و یا منع قانونى داشته باشد جایز نیست.‏

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

از آنجایی که گاهی این کار موجب آزار و اذیت همسایگان و منجر به نگاه حرام می شود از آن پرهیز کنید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

مجرد نگاه به پرواز کبوتر و لذت بردن از آن گناه ندارد ولی چنانچه در حد لهو و غیر متعارف و بازداری انسان از مشاغل عرفی باشد اشکال دارد که مستلزم گناهان عدیده است جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

فی نفسه اشکال ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر کبوتر بازی به قصد امری عقلایی مانند انتقال پیام ها از طریق کبوتران یا جوجه کشی از آن ها باشد، کراهتی ندارد و جایز است. اما اگر بدون نکته ی عقلایی انجام شود، مکروه می باشد و اگر موجب ایذاء مؤمنین یا عمل حرام دیگری باشد، جایز نیست.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.