غزوه ابواء چیست؟
پرسش
خلاصه ای از غزوه ابواء را که پیامبر (ص) انجام دادند بیان کنید.
پاسخ اجمالی

پیامبر اسلام (ص)، در نخستین غزوه با دویست تن از یارانش به قصد قریش و بنى ضمره از شهر خارج شد، و تا منطقه ودان و ابواء پیش رفت، ولى نشانى از قریش ندید؛ از این رو آن را غزوه ودان و غزوه ابواء مى‏گویند. از آن جا که در این ماجرا جنگ و نبردی رخ نداد، طبیعی است که چیز بیشتر از این در این باره وجود نداشته باشد.

پاسخ تفصیلی

پیامبر اسلام (ص) در ماه صفر سال دوم هجری که یازدهمین ماه هجرت بود،[1] (بر اساس نقلی دیگر پس از دوازده ماه اقامت در مدینه[2]) و در حالی که سعد بن عباده را در شهر جانشین خود قرار داده بود، به قصد قریش و بنى ضمره، با دویست تن از یارانش از شهر خارج شد که تا منطقه ودان و ابواء پیش رفت، ولى نشانى از قریش و بنی ضمره نیافت.

در میان راه، مخشى بن عمرو بن ضمرة بن عبد مناة بن کنانه، به آن حضرت رسید و خواست تا میان او و قومش پیمان صلح بسته شود. پیامبر بین آنان پیمان بست و بى‏آن که جنگى در گرفته باشد به مدینه بازگشت.

با توجه به نام دو مکان (ودان و ابواء) در شش میلى مدینه که پایان حرکت آنان بود؛ از این رو آن را غزوه ودان و غزوه ابواء مى‏گویند. این نخستین غزوه‏اى بود که خود آن حضرت در آن شرکت داشت. گفتنی است که در این روز پرچم در دست حمزة بن عبد المطلب بود.[3] از آن جا که در این ماجرا جنگ و نبردی رخ نداد، طبیعی است که چیز بیشتر از این در این باره وجود نداشته باشد.

[1]. واقدى‏، المغازى، مهدوى دامغانى‏، محمود، ص 8، تهران، مرکز نشر دانشگاهى، چاپ دوم، 1369ش‏.

[2]. طبرسى، فضل بن حسن، إعلام الورى، ص 72، دار الکتب الإسلامیة، تهران.

[3]. با اندکی اختلاف در: ابن خلدون‏، تاریخ ابن خلدون‏، آیتى، عبد المحمد، ج ‏1، ص 408، العبر تاریخ ابن خلدون، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگى، چاپ اول، 1363ش؛ إعلام الورى، ص 72؛ المغازى ، ص 8‏؛ علامه مجلسى، بحار الأنوار، ج 19، ص 187، مؤسسة الوفاء، بیروت، 1404 ق.