حد و حدود و معیار سفر، نماز شکسته و انتهای شهر را بیان کنید؟
پرسش
1. شهر لس انجلس دارای سه یا چهار county هست، و هر county دارای چندین شهرهای کوچک است، ولی همه ی این ها لس انجلس حساب می شود (لکن دقیقا مرز این شهر مشخص نیست) در بین این شهر اگر کسی بخواهد به مقصد الف برسد از دو راه می تواند برود. یک راه از بین آبادی می گذرد و راه دوم از کوه و بیابان می گذرد. تکلیف نماز مکلف از لحاظ کامل و شکسته خواندن چیست؟
2. اگر مزر شهر لس انجلس مشخص نباشد (یعنی مناطق مشکوک داشته باشیم) از کجا و بنابر چه ملاکی برای این که انتهای شهر را مشخص کنیم وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

مراجع معظم تقلید در پاسخ به سؤال فوق فرموده اند:

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

1. چنانچه بخواهید از راهى که هشت فرسخ* است به آنجا بروید، باید نماز را شکسته بخوانید و اگر از راهى که هشت فرسخ نیست بروید باید تمام بخوانید.

2. ابتداى هشت فرسخ را باید از خانه‌هاى آخر شهر حساب نمایید.

* هشت فرسخ یعنى 45 کیلومتر هر چند به صورت رفت و برگشت باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

1. معیار مسیری است که از آن مسیر می رود.

2. آخرین خانه های شهر ملاک است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

1. اگر از راهی رود که از شهر خارج می شود و فاصله اش تا مقصد حدوداً 45 کیلومتر اگر نخواهد برگردد و یا 5/22 کیلومتر اگر بنای بازگشت دارد مسافر است و نمازش شکسته می شود و خانه های آخر شهر ابتدای سفر او محسوب می گردد، اما اگر از راهی که تماماً شهر است تا مقصد می رود و اتصال خانه ها تا مقصد ادامه دارد مسافر نیست و نمازش تمام است. والله العالم

2. خانه های مسکونی آخر شهر در حکم دیوار شهر است و انتهای شهر و ابتدای سفر حساب می شود. والله العالم