مسافت شرعی برای مسافر چگونه محاسبه می‌شود؟
پرسش
فاصله شهر ما از جایی که خانه‌های مسکونی تمام می‌شوند تا ابتدای منازل شهر ارومیه 18 کیلومتر است. اگر ما برای شرکت در نماز جمعه به مصلا یا برای کار دیگر که داخل شهر است برویم مسافت طی شده جمعاً 25 کیلومتر می‌شود. روزه ما باطل است یا صحیح است؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید، ملاک در محاسبه مسافت شرعیِ بین دو شهر را، از آخرین خانه‌های شهر مبدأ تا اولین خانه‌های شهر مقصد می‌دانند. اما برخی از فقها[1] این ملاک را نسبت به شهر مقصد قبول نداشته بلکه ملاک را خود مقصد می‌شمرند، نه اولین خانه‌های شهر مقصد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر از آخر شهر مبدأ تا اول شهر مقصد به مقدار مسافت شرعی(بیست و دو و نیم کیلومتر) فاصله نباشد، حکم مسافر را ندارید و نماز در ارومیه به صورت تمام مى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مقصد خود شهر باشد معیار فاصله دو شهر است که اگر به قدر مسافت شرعی نباشد مسافر نیست هر چند با طی مسافت داخل شهر به مقدار مسافت شرعی راه رفته باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال سفر صدق نمی‌کند و نماز کامل است و روزه صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
ملاک در مسافت آخرین خانه‌های شهر(مبدأ) تا مقصد شما در شهر دیگر است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه فاصلۀ دو شهر کمتر از مسافت شرعی باشد روزه باطل نمی‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
روزه شما صحیح است.   لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.