1. آیا در تیمم، (زدن هر دو دست با هم، مباشرت، موالات، رعایت الاعلی فالاعلی)، شرط است؟ 2. حکم نافله عشا برای مسافر چیست؟
پرسش
سلام و عرض ادب و خسته نباشید؛ 1. آیا قیود زیر در تیمم معتبر است؟ ضرب الیدین معا دفعه واحده، مباشرت، موالات، رعایت الاعلی فالاعلی 2. حکم نافله عشا برای مسافر چیست؟
پاسخ اجمالی

  1. تیمم بدین ترتیب است: ابتدا باید نیت نماید و سپس کف هر دو دست را باهم بر چیزى که تیمم بر آن صحیح است بزند و آن را به تمام پیشانى و دو طرف آن از جائى که موى سر مى‌روید تا ابروها و بالاى بینى بکشد، و سپس کف دست چپ را بر تمام پشت دست راست و کف دست راست را بر تمام دست چپ، بکشد و اگر بین آنها بقدری فاصله دهد که نگویند تیمم می‌کند، باطل است، توجه داشته باشید این ترتیب در تیمم بدل از وضو و بدل از غسل یکسان است.[1]
  2. نافله عشا از مسافر ساقط است، اما خواندن آن به قصد امیدِ رسیدن به ثواب مانعی ندارد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

  1. در تیمم لازم است کف دو دست با هم بر چیزى که تیمّم به آن صحیح است، زده شود، همچنین پیشانی و پشت دست‌ها را باید از بالا به پایین مسح نماید و کارهای تیمّم را پشت سر هم به جا آورد، و اگر بین آنها بقدری فاصله دهد که نگویند تیمم می‌کند، باطل است، توجه داشته باشید در حال اختیار لازم است خود شخص تیمم را انجام دهد.
  2. به‌طور کلى در سفر نافله‌‌های ظهر و عصر و عشاء ساقط است و نباید خوانده شود.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

  1. به احتیاط واجب لازم است.
  2. واجب است.
  3. واجب است.
  4. به احتیاط واجب لازم است.
  5. به نیت رجا اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

  1. همه موارد مذکور شرط است.
  2. نافله ظهر و عصر در سفر ساقط است و نباید خواند و احتیاط آن است که نافله عشارا نیز ترک کند، امّا بقیّه نافله هاى شبانه روزى یعنى نافله صبح و مغرب و نافله شب در سفر ساقط نمى شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

  1. معتبر است.
  2. در حال اختیار معتبر است.
  3. موالات عرفیه حتی در تیمم بدل از غسل هم مراعات شود.
  4. رعایت لازم است.
  5. به قصد رجاء مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

  1. در تیمم ضرب باطن الیدین معاً دفعةً واحدة علی الارض لازم و معتبر است.
  2. مباشرت لازم است مگر در حال اضطرار
  3. موالات عرفیه بین اجزاء تیمم لازم است.
  4. نافله عشاء برای مسافر به قصد رجاء بلامانع است.

[1]. شایان ذکر است، طبق نظر آیت الله خامنه‌ای، در تیمم، پس از انجام مراحل مذکور، بنابر احتیاط واجب لازم است، باری دیگر کف دو دست را بر چیزى که تیمّم به آن صحیح است زده و پشت دست راست و چپ را دوباره مسح نمود؛ ر. ک: خامنه‌ای، سید علی، رساله آموزشی، ج 1، 59

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.