مظلمه چیست؟ به چه اموالی تعلق می گیرد؟ چگونه باید آن را پرداخت؟ به کی؟ حکمش چیست؟
پرسش
مظلمه چیست؟ به چه اموالی تعلق می گیرد؟ چگونه باید آن را پرداخت؟ به کی؟ حکمش چیست؟ (از نظر مقام رهبری)
پاسخ اجمالی

مظلمه یا مظالم عباد به اموال و حقوقی گفته می شود که از روی ظلم از بندگان خدا گرفته یا به حقوق آنها تعدی شده است که در صورت باقی بودن عین آنها و معلوم بودن صاحبانشان، باید به آنها داده شود و اگر عین آن موجود نیست باید مثل یا قیمت آنها را پرداخت نمود و اگر حقوق آنها مورد تعدی قرار گرفته باید رضایت آنان را به دست آورد و در صورتی که صاحبان آنها معلوم نباشد از مصادیق مال مجهول المالک است و همچنین هر نوع مال و حقی که از دیگران بر عهده انسان آمده است و صاحبانش معلوم نباشد از موارد مجهول المالک به حساب می آیند که باید بعد از تلاش برای شناسایی صاحبان آنها و یأس از شناخته شدن آنها، بنابر احتیاط با اجازه حاکم شرع به فقیر صدقه داد.[1]

[1] بر اساس تماس تلفنی با دفتر استفتائات مقام معظم رهبری، حکم سؤال فوق به دست آمده است.