آیا این‌که قومی به عذاب الهی دچار می‌‌شدند نیز از رحمت الهی بوده، تا فرصت گناه بیشتر از آنها گرفته شود؟!
پرسش
سلام علیکم؛ آیا این‌که قومی به عذاب الهی دچار می‌شدند نیز از رحمت الهی بوده است که اجازه بیشتر فرو رفتن در قعر گناهان را به آنها نمی‌داده است؟!
پاسخ اجمالی

برخی از عذاب‌ها و گرفتاری‌های کوچک که در زندگی دامن‌گیر انسان می‌شود، تا مایه امتحان و بیداری انسان شود، می‌تواند از ناحیه رحمت پروردگار باشد، تا انسان به خود آید و به مسیر درست زندگی برگردد، این نوع از عذاب‌ها که از آنها به «العذاب الأدنی»؛ یعنی عذاب کوچک تعبیر می‌شود، می‌تواند نشانی از رحمت خدا باشد، اما عذاب‌های بزرگ و نهایی که امت‌های گذشته به آن گرفتار می‌شدند و با عنوان «العذاب الاکبر» از آن یاد شده نمی‌تواند مایه رحمت باشد، بلکه بیانگر غضب الهی است: «وَ لَنُذیقَنَّهُمْ مِنَ الْعَذابِ الْأَدْنى‏ دُونَ الْعَذابِ الْأَکْبَرِ لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُون»‏[1] و پیش از آن عذاب بزرگ‏‌تر عذاب دنیا را به ایشان بچشانیم، باشد که باز گردند.

خداوند در این آیه است که سوگند مى‌‏‌خورد که به زودى از عذاب ادنى؛ یعنى عذاب نزدیک‌تر، از عذاب قیامت؛ مانند قحطى، مرض، جنگ و خونریزى و... به ایشان مى‌‏چشانیم، باشد که قبل از عذاب روز قیامت به سوى ما برگردند، و از شر و لجبازیشان توبه نمایند.[2]

رسول خدا(ص) فرمود: مراد از «الْعَذابِ الْأَدْنى‏»، مصیبت‌‏ها، بیماری‌‏ها و رنج‌‏هایى است که انسان در دنیا به آن گرفتار مى‌‏شود.[3]

[1]. سجده، 21.

[2]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‏16، ص 264، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1417ق.

[3]. دیلمى، حسن بن محمد، إرشاد القلوب إلى الصواب، ج ‏1، ص 46، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.‏