حکم نگه‌داری عروسک و مجسمه متصل به آیینه و شمعدان در منزل چیست؟
پرسش
حکم وجود مجسمه متصل به آیینه و شمعدان عروس و وجود عروسک در منزل چیست؟
پاسخ اجمالی

مجسمه‌ها  دو قسم‌اند:

  1. مجسّمۀ موجودات جاندار
  2. مجسّمۀ موجودات غیر جاندار

ساخت و خرید و فروش و نگه‌داری مجسّمۀ موجود غیر جان‌دار جایز بوده و همچنین نگه‌داری عروسک و مجسمه موجود جان‌دار حرام نیست.

نظر برخی فقها در این زمینه چنین است:

حضرت آیت الله العظمی بهجت (مد ظله العالی):

ساختن مجسّمۀ موجودات جاندار حرام است، امّا نگه‌دارى آن براى مقاصد غیر حرام بنابر أظهر جایز است و نیز معامله به همین مقصود مانعى ندارد، اگر چه احتیاط مستحبّ در ترک آن است.[1]

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

ساختن و خرید و فروش مجسمه اشکال دارد.[2] البته استفاده از مجسمه اگر به صورت اسباب بازى باشد مانعى ندارد، ولى بهتر آن است که از آنها براى تزیین استفاده نشود.[3]

ضمنا پاسخ برخی دیگر از فقها درباره سؤال فوق چنین است:

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

نگه‌داری مجسمه در منزل مکروه است، ولی حرام نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

نگه‌داری مجسمه و عروسک در منزل اشکال ندارد.[4]

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‏2، ص 209-210، م 2069، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. ر.ک: همان.

[3]. ر.ک: سایت آیت الله مکارم شیرازی.

[4]. ر.ک : سایت استفتائات آیت الله هادوی.