آیا زن می تواند تمکین (عمل زناشویی) را مشروط به پرداخت کل اقساط مهریه اش کند؟
پرسش
اگر زوج معسر بود و به حکم دادگاه ملزم به پرداخت مهریه به صورت قسطی شد، با توجه به این که امروزه مهریه ها بالا است و پرداخت قسطی آن هم سال ها طول می کشد تا تمام شود، آیا این وجود با فرض باکره بودن و عدم مواقعه، زن حق دارد تا پایان قسط آخر تمکین نکند؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما به دفاتر مراجع تقلید ارسال گردید و پاسخ های زیر دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

در مفروض سؤال زن حق ندارد تمکین نکند[1].

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

با دریافت اولین قسط مهریه زن باید تمکین کند[2].

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

در صورتیکه مهریه در عقد نقد باشد و زمانى براى آن معین نشده زن می تواند تا مهریه را مطالبه ننموده تمکین نکند ولى در صورتیکه مهریه بصورت دین ما فى الذمه باشد زن حق امتناع از تمکین ندارد[3].

[1] . استفتاء کتبی از دفتر ایشان.

[2] . استفتاء کتبی از دفتر ایشان. معظم له در استفتائات جدید، ج 3، ص 247، سؤال 658، می فرماید:  اگر  زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی داشته است. در این صورت نمی تواند به بهانه پرداخت مهریه، تمکین نکند.  و اگر  زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی نداشته است، که دو صورت دارد:

1. به دادگاه مراجعه کرده و از سوی حاکم شرع، قسط بندی شده و زوج مقداری و یا لااقل اولین قسط را پرداخته است، زن باید تمکین کند و نمی تواند به بهانه این که هنوز تمام اقساط تمام نشده تا پایان آخرین قسط، انجام عمل زناشویی را به تأخیر اندازد.

2. به دادگاه مراجعه نکرده و یا این که مراجعه کرده اند ولی هنوز زوج، هیچ قسطی پرداخت نکرده است، زن می تواند تمکین خاص نکند، اما دیگر وظایف زناشویی را باید انجام دهد.

[3] . استفتاء کتبی از دفتر ایشان.