کد سایت fa5398 کد بایگانی 5031 نمایه راه های مداخله فرزندان در اختلافات پدر و مادر
طبقه بندی موضوعی دستور العمل ها
خلاصه پرسش
وقتی که بر اساس مشکلاتی در خانواده پدر، مادر را بیرون می کند نقش فرزندان چیست؟
پرسش
وقتی که بر اساس مشکلاتی در خانواده پدر، مادر را بیرون می کند نقش فرزندان چیست؟
پاسخ اجمالی

باید توجه داشت که در آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) نیکی و احترام به پدر و مادر در کنار اساسی ترین اصل اسلامی؛ یعنی توحید و خدا شناسی قرار گرفته است و این اهمیت نقش پدر و مادر را در زندگی انسان و تأثیر مستقیم دعای آنان در عاقبت بخیری فرزندان را نشان می دهد؛ لذا لازم است در صورت اختلاف بین پدر و مادر، فرزندان با حفظ احترام و عنایت ویژه به جایگاه هر دو، برخورد مناسبی را اعمال کنند، تا هم این اختلاف حل شود و هم باعث رنجش خاطر هیچ کدام نشود؛ چرا که پیامبر اسلام (ص) می فرمایند: "اطاعت پدر اطاعت خداوند و آزردگی پدر آزردگی خداوند است".

تذکر این نکته ضروری است که بهترین روش برخورد و امر به معروف و نهی از منکر، برخورد غیر گفتاری است؛ یعنی با عملکرد و رفتار درست به دیگران راه و روش صحیح زندگی را بیاموزیم. چنان که پیشوایان دینی ما این گونه عمل می کردند.

بنابراین، با عنایت به آموزه های دینی چند راه حل پیشنهاد می شود:

1. فرزندان خودشان مستقیم دخالت کنند، و با رعایت احترام والدین و در نهایت آرامش اختلاف آنها را حل کنند. 2. از کسانی که پدر و مادر از آنها می پذیرند بخواهد که ریش سفیدی کرده و این مشکل را حل کند. 3. آنها را به مراکز مشاوره هدایت کنند تا از کارشناسان علوم تربیتی راهنمایی های لازم را دریافت کنند. 4. اگر پدر و مادر دارای سواد و اهل مطالعه هستند، کتاب های تربیتی و دینی در اختیار آنها قرار دهند.

به هر حال فرزندان می توانند با مصلحت اندیشی و بررسی مشکل پدر و مادر با توجه به راهکارهای ارائه شده در نهایت ادب و احترام در اختلاف پدر و مادر مداخله نموده و به اختلاف آنها پایان دهند.

پاسخ تفصیلی

مفسران قرآن کریم، روانشناسان و کارشناسان علوم تربیتی در تبیین روش برخورد فرزندان با پدر و مادر در صورت اختلاف بین آنها، با عنایت به منابع معتبر دینی چند راه حل را مطرح می کنند:

1. روش اول: فرزندان خودشان مستقیم دخالت کنند، در این روش فرزندان باید توجه داشته باشند که پدر و مادرشان در چه موقعیت سنی و فرهنگی هستند که با برخورد صحیح بتوانند نتیجه درستی بگیرند؛ چرا که پدر و مادر هر قدر سنشان بالاتر می رود از انتقاد فرزندان نسبت به زمان جوانی خودشان زودتر رنجیده می شوند؛ لذا باید دقت لازم را بکار برد تا برخورد فرزند منجر به رنجش خاطر پدر یا مادر نشود؛ چراکه طبق آموزه های دینی ما رنجش پدر مساوی با آتش دوزخ است،(1) و خداوند متعال نیز در قرآن کریم رنجش پدر و مادر را نهی فرموده است.(2) همچنین جایگاه فرزند در نزد والدین شرط است؛ یعنی فرزند باید موقعیت خودش را هم در نظر بگیرد که اگر پا پیش گذارد و نصیحت کند، آیا از او می پذیرند یا اوضاع از آنچه که هست بدتر خواهد شد؟ به عنوان مثال اگر در خانه ای چهار فرزند وجود دارد، باید در نظر گرفت که کدام یک از فرزندان پیش پدر و مادر محبوبیت بیشتری دارد تا او اقدام کند و راهکارهای لازم را بیان کند؛ چون احتمال تأثیر گذاری او از فرزندان دیگر به مراتب بیشتر است. در این جهت فرقی بین دختر یا پسر نیست، حتی این که کوچک تر از دیگر فرزندان باشد.

2ـ روش دوم: از کسی که پدر و مادر از او می پذیرند بخواهد که ریش سفیدی کند و این مشکل راحل کند. ممکن است آن شخص از بستگان نزدیک باشد؛ مثلا پدر بزرگ یا مادر بزرگ باشد، و یا عمو یا دائی باشد، و یا از دوستان نزدیک پدر و مادر باشد، به هر حال از ایشان بخواهند که مداخله کرده و مصلحت اندیشی کنند.

3. روش سوم: آنها را به مراکز مشاوره هدایت کنند تا از کارشناسان علوم تربیتی راهنمایی های لازم را دریافت کنند.

4. روش چهارم مطالعه است: در این روش اگر پدر و مادر او اهل مطالعه هستند کتاب های تربیتی و دینی که آنها را تحت تأ ثیر قرار می دهد در اختیار آنها بگذارند، تا مطالعه کنند و یا خود فرزندان با مطالعه آن کتب می توانند راه و روش صحیح برخورد با والدین را در این گونه مواقع پیدا کنند.

5. روش پنجم و آخرین روش گوش دادن به سی دی یا نوار است: در این روش هم پدر و مادر می توانند سی دی های علوم تربیتی علما و یا کارشناسان این علم را تهیه و گوش کنند و از این طریق مشکل خودشان را برطرف کنند و هم فرزندان می توانندبا تهیه این سی دی ها و گوش دادن آنها و یافتن راه حل مناسب، خودشان مستقیم برای حل این مشکل اقدامات لازم را انجام دهند.

به هر حال فرزندان می توانند با مصلحت اندیشی و بررسی مشکل پدر و مادر با توجه به راهکارهای ارائه شده در نهایت ادب و احترام در اختلاف پدر و مادر مداخله نموده و به اختلاف آنها پایان دهند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. کلینی، اصول کافى، ترجمه مصطفوى، ج ‏4، ص 49، باب عقوق و آزردن پدر و مادر، کتاب فروشى علمیه اسلامیه. تهران، چاپ اول.

2. اسراء ،23.