چرا ما شیعیان پس از سوره حمد "الحمد لله رب العالمین" می گوییم؟
پرسش
چرا ما شیعیان پس از سوره حمد " الحمد لله رب العالمین" می گوییم (فلسفه اش چیست؟) و چرا می گوییم اگر به جای آن " آمین" بگوییم، نماز باطل است؟
پاسخ اجمالی

برخی از اختلافات شکلی بین ما با اهل سنت وجود داشته و دارد.دست بسته نماز خواندن، توسط اهل سنت، نحوه وضوگرفتن آنان و تفاوت آن با شیعه و ... از اموری است که می توان  از آن به عنوان برخی از اختلافات شکلی در مسائل فقهی نام برد. علت این اختلافات به مسائل کلی تر ی بر می گردد که در دیگر سوا لات این سایت به طور مفصل به آن پردا خته شده است.(به سؤالات 1523 (سایت: )، 248 (سایت: )، 277 (سایت: )، رجوع کنید).

اما چرا شیعه در نماز به جای " آمین" ، "الحمد لله رب العالمین"، می گویند؟

نماز جزء عبادات توقیفی است؛ به این معنا که قالب و محتوای آن باید توسط شارع مشخص شود. در نماز به جز ذکر خداوند، نباید کلام دیگری گفته شود، که در غیر این صورت، نماز باطل می شود.

شیعه چون تمام مذهب خود را از دستورات اهل بیت (ع) گرفته است، در این مورد نیز با توجه به دستورات اهل بیت (ع)، عمل می کند. براساس روایاتی که از ایشان به ما رسیده است، گفتن "آمین" بعد از قراءة " سوره حمد"، چون جزء نماز نیست، جایز نمی باشد. امام صادق (ع) می فرماید:« هرگاه در نماز جماعت بودی و امام جماعت حمد را تمام کرد، آمین نگو! بلکه " الحمد لله رب العالمین" بگو!»[1].

مراجع محترم تقلید نیز، بر اساس این روایات، چنین فتوا داده اند:

"از مبطلات نماز آن است که بعد از خواندن حمد ، "آمین" بگوید، ولى اگر اشتباهاً یا از روى تقیه بگوید، نمازش باطل نمى‏شود."[2]

در پایان لازم است عرض کنیم: بر اساس فقه شیعه گفتن "الحمد لله رب العالمین" بعد از سوره حمد واجب نیست بلکه مستحب است[3] اما اکثر اهل سنت گفتن "آمین" را لازم  می دانند[4]. بنابراین اهل سنت، باید برای اثبات مدعای خود، دلیل موجهی از قرآن!  یا سنت بیاورند.

[1] طوسی، محمد بن الحسن، التهذیب، ج2، ص74.

[2]توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 617. این حکم مورد اتفاق همه فقهاء محترم است.

[3] همان، ص 559.

[4]  البته بنا بر تصریح برخی از بزرگان و مفسران اهل سنت، آمین جزء نماز نیست. (محمد رشید رضا، المنار، ج1، ص 39)