آیا در میان شهیدان کربلا، فردی به نام نصر بن ابی‌نیزر وجود داشت؟
پرسش
تاریخچه زندگی نصر بن ابی‌نیزر که بنابر برخی از گزارش‌ها از شهدای عاشورا بود را بنویسید؟
پاسخ اجمالی

اگرچه نام «نصر بن ابی‌نیزر» در بیشتر منابعی که به حادثه‌ی عاشورا پرداخته‌اند وجود ندارد؛ اما در یکی از منابع، او یکی از افرادی معرفی شده است که روز عاشورا در راه مکتب امام حسین(ع) به فیض شهادت رسید، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت کرد.[1]

پدرش ابی‌نیزر(ابی‌بیرز)[2] فرزند یکی از پادشاهان عجم[3] و یا نجاشی[4] بود که در کودکی به دین اسلام تمایل پیدا کرد و نزد رسول خدا(ص) آمد و تحت تربیت ایشان قرار گرفت. وی بعد از وفات رسول خدا(ص) همراه با حضرت فاطمه(س) و فرزندانش زندگی کرد[5] و همواره همراه با امیرمؤمنان علی(ع) بود و در نخلستان‌های آن‌حضرت در «عین ابی‌نیزر» و «بغیبغه» کار می‏کرد.[6] بر اساس برخی گزارش‌ها او برده‌ای بود که امام(ع) او را آزاد کرد.[7]

جز ذکر نام شهیدی به نام «نصر بن ابی‌نیزر» در یکی از منابع، گزارش معتبری در مورد ایشان نیافتیم، اما در برخی منابع متأخر ادعا شده است که نصر پس از حضرت علی و امام حسن(ع)، در کنار امام حسین(ع) زندگی می‌کرد، و با حضرتشان از مدینه به مکه و از آن‌جا به کربلا آمد و روز عاشورا در نخستین حمله‌ی دشمن به شهادت رسید.[8]

در صورت مشاهده گزارشی از ایشان در منابع معتبر، این پاسخ ویرایش خواهد شد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 2، ص 306، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[2]. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الأحکام، محقق، مصحح، فیضی، آصف،‏ ج 2، ص 306، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، چاپ دوم، 1385ق.

[3]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 2، ص 306.

[4]. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابة فی تمییز الصحابة، تحقیق، عبد الموجود، عادل احمد، معوض، علی محمد، ج 7، ص 343، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.

[5]. همان؛ یاقوت حموی، شهاب الدین ابو عبد الله، معجم البلدان، ج 4، ص 175، بیروت، دار صادر، چاپ دوم، 1995م.

[6]. الاصابة فی تمییز الصحابة، ج ‏7، ص 343؛ ابن طاووس، علی بن موسی، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن المعروف بالملاحم و الفتن، ص 355، قم، مؤسسة صاحب الأمر (عج)، چاپ اول، 1416ق.

[7]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 3، ص 127، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.

[8]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین(ع) و اصحابه‏، ص 97 – 98، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا؛ سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 97 – 98، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.