آیا در میان آفریدگان خدا که قبل و بعد انسان آفریده شده و می‌شوند،‌ موجودی برتر از حضرت رسول اکرم(ص) وجود داشته و یا خواهد داشت؟
پرسش
سلام علیکم؛ با توجه به این‌که قبل از این عالم، خداوند به دلیل فیاض‌بودن خود، عوالم دیگری را خلق کرده بود و بعد از این عالم باز هم خلق خواهد کرد، آیا خلق موجودی مکرم‌تر از حضرت رسول اکرم(ص) متصور است؟ و این‌که گفته می‌شود انوار قدسیه پنج تن(ع) قبل از خلقت عالم خلق شده‌اند؟ آیا منظور این عالم است یا عوالم قبلی؟
پاسخ اجمالی

در قرآن کریم آیه‌ای وجود ندارد که ظاهر آن به صراحت، پاسخ‌گوی این پرسش باشد تا بتوان بر اساس آن نتیجه گرفت که این برتری ویژه این عالم بوده و یا به تمام عوالم نیز گسترش می‌یابد؛ اما از ظاهر برخی روایات می‌توان چنین استنباط کرد که پیامبر اسلام(ص) و اهل‌بیت(ع) برتر از همه موجودات و مخلوقات هستند، چه آنهایی که قبل از این نسل بودند و چه آنهایی که بعد از این نسل خواهند آمد:

  1. امام صادق‌(ع) فرمود: به راستى که خداى تعالی را دوازده هزار جهان است که هر جهانى از آنها بزرگ‌تر از هفت آسمان و هفت زمین است، و هیچ جهانى از آن جهان‌ها نمی‌‌داند که خداى متعال را به جز او جهان دیگرى هم هست؛ و من بر همه‌ی آن جهان‌‌ها حجتم.[1]

البته ممکن است این روایت را به جهان‌هایی تفسیر نمود که در عرض یکدیگرند و نه در طول هم.

  1. امام رضا(ع) فرمود: «من حجت خدا بر آفریدگان او هستم».[2]

از ظاهر این تعبیر و از اطلاق آن می‌توان فهمید که پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) حجت بر تمام مخلوقات خدا هستند.

و روشن است که پیامبر(ص) و تمام ائمه(ع) با امامانی که این روایات از آنها نقل شده در این نوع فضایل و احکام برابرند.

  1. بر اساس دلایلی که بیان می‌دارد، نسل امروزین انسان، برترین مخلوق خدا هستند،[3] می‌توان گفت پیامبر این نسل پیامبر و امام برای همه موجودات و برتر از همه‌ی موجودات است؛ به ویژه این‌که پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) از تمام انبیا برترند.[4]

با تمام آنچه گفته شد، اثبات این نوع از برتری معصومان(ع) بر تمام عوالم طولی و عرضی آفرینش نه از اصول دین است و نه از فروع آن که اعتقاد و عدم اعتقاد به آنها موجب خدشه در دین‌داری شود. البته واضح است که پیامبر اسلام(ص) برترین انسان آفریده شده از طرف پروردگار است.

[1]. ابن بابویه، محمد بن على، خصال، ج 2، ص 639، قم، جامعه مدرسین، چاپ اول، 1362ش.

[2]. ابن بابویه، محمد بن على، عیون أخبار الرضا(ع)، ج 2، ص 228، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق.

[3]. ر. ک: «فضیلت و برتری انسان بر موجودات دیگر»، 711.

[4]. ر. ک: «دلایل برتری پیامبر اکرم(ص) بر انبیای دیگر»، 64093.