اعمال مشترک ماه‌های قمری چیست؟
پرسش
در ماه‌های قمری چه اعمالی سفارش شده است؟
پاسخ اجمالی

در مصادر روایی، اعمال مشترکی برای تمام ماه‌های قمری سال نقل شده است که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

  1.  سه مرتبه «اللّهُ اَکْبَر» و «لا الهَ الَّا الْلّه» گفته شده و سپس این ذکر خوانده شود: «اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذی اذْهَبَ شَهْرَ کَذا وَ جاءَ بِشَهْرِ کَذا».[i] (به جای «کذا» نام ماه‌های فعلی و قبلی گذاشته می‌شود، مثلا الحمد لله الذی أذهب شهر صفر و جاء بشهر ربیع الأول).
  2.  هفت مرتبه سوره «حمد» خوانده شود که برای برطرف‌شدن چشم درد مفید است.[ii]
  3. و نیز سفارش شده که مقداری پنیر در ابتدای ماه خورده شود؛ امام صادق‌(ع) فرمود: بهترین لقمه پنیر است که بوی دهان را خوش نموده، غذایی که قبل از آن خورده شده را هضم می‌کند، و موجب اشتها می‌شود و ...[iii]
  4. نماز ویژه‌ای که همراه با صدقه است نیز برای اول هر ماه توصیه شده است؛ امام جواد(ع) فرمود: «در اولین روز از هر ماه جدید، دو رکعت نماز به جا آورید که در رکعت اول آن پس از سوره حمد، سی مرتبه سوره توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سی مرتبه سوره قدر بخوانید و بعد از نماز صدقه بدهید. هر کسی این عمل را انجام دهد، سلامت خود در آن ماه را از خدا خریده است».[iv] در روایت دیگری سفارش شده که بعد از نماز، این آیات از قرآن نیز خوانده شود:

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِی الْأَرْضِ إِلَّا عَلَی اللَّهِ رِزْقُهَا وَ یعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا کلٌّ فِی کتَابٍ مُبِینٍ،  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ إِنْ یمْسَسْک اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا کاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَ إِنْ یرِدْک بِخَیرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ یصِیبُ بِهِ مَنْ یشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ سَیجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یسْراً، مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکیلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ، رَبِّ إِنِّی لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَی مِنْ خَیرٍ فَقِیرٌ، رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْداً وَ أَنْتَ خَیرُ الْوَارِثِینَ».[v]

  1. همچنین سفارش شده که پنج‌شنبه اول ماه، پنج‌شنبه آخر ماه و چهارشنبه اول از دهه وسط ماه روزه گرفته شود.[vi]

[i]. مجلسی، محمد باقر، زاد المعاد، ص 285، بیروت، اعلمی، چاپ اول، 1423ق.

[ii]. همان.

[iii]. همان.

[iv]. همان.

[v]. همان.

[vi]. همان، ص 286.