آیا در نبردهای پیامبر اسلام(ص)، نبردی با نام «غزوه بحران» وجود دارد؟
پرسش
غزوه بحران در چه سالی اتفاق افتاد؟
پاسخ اجمالی

از غزوه «بُحْران»،[1] به عنوان یکی از غزوات رسول خدا(ص) یاد می‌شود که در سال سوم هجرت در منطقه‌ی «بُحْران»(در ناحیه فُرع که بین آن‌جا و مدینه هشت فرسخ فاصله بود) اتفاق افتاد.[2] این غزوه بعد از غزوه غطفان و یا همان غزوه ذی امر، و قبل از جنگ أحد رخ داد.[3] در برخی گزارش‌ها گفته شده است که این غزوه همان غزوه بنی‌‌سلیم است.[4]

علت وقوع جنگ بحران

علت وقوع این برخورد آن بود که به رسول خدا(ص) خبر دادند گروهى از بنی‌سلیم مشغول توطئه‌هایی علیه مسلمانان هستند.[5] در پی این اخبار رسول خدا(ص)، در ششم جمادی الاولی بیست و هفتمین ماه هجرت، ابن ام‌مکتوم را جانشین خود در مدینه قرار داد، و به همراه سی‌صد نفر از اصحاب خود به منطقه‌ی بحران رفت؛[6] اما با سپاهی از دشمن برخورد نکرد و بعد از ده شب به مدینه بازگشت.[7]

[1]. یاقوت حموی، شهاب الدین ابو عبد الله، معجم البلدان، ج 1، ص 341، بیروت، دار صادر، چاپ دوم، 1995م.

[2]. مقریزی، تقی الدین‏، امتاع الاسماع بما للنبی من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع‏، تحقیق، نمیسی، محمد عبد الحمید، ج 8، ص 354، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1420ق؛ ابوعمرو، خلیفة بن خیاط، تاریخ خلیفة بن خیاط، تحقیق، فواز، ص 26، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق؛ ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، تحقیق، عطا، محمد عبد القادر، ج 2، ص 27، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1410ق.

[3]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبوالفضل، ج 3، ص 153، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[4]. الطبقات الکبری‏، ج 2، ص 27.

[5]. همان.

[6]. همان.

[7]. امتاع الاسماع، ج 8، ص 354.