مراد از «آیه ابلاغ» و یا «آیه تبلیغ» دقیقا کدام آیه از قرآن بوده و شأن نزول آن چیست؟
پرسش
آیه ابلاغ کدام آیه از قرآن است؟ و شأن نزول آن چیست؟
پاسخ اجمالی

در آیه 67 سوره مائده از طرف خداوند به رسول خدا(ص) فرمانی صادر شده و حضرتشان موظف به ابلاغ آن شده است:

«یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرینَ»؛

اى فرستاده ما، آنچه از سوی پروردگارت بر تو فرو فرستاده شد را به مردم برسان، اگر چنین نکنى امر رسالت او را به‌جا نیاوردی. خدا تو را از مردم حفظ می‌کند. خدا مردم کافر را راهنمایی نمی‌کند.

از این آیه در متون اسلامی با عنوان «آیه ابلاغ» و یا «آیه تبلیغ» یاد می‌شود.

شأن نزول این آیه در مورد موضوع جانشینی حضرت پیامبر(ص) می‌باشد که در پی آن، حضرتشان بعد از دریافت پیام الهی و در بازگشت از آخرین سفر حجّ خود(حجة الوداع)، آن‌را در منطقه  غدیر خم به مردم ابلاغ فرموده و بدین ترتیب، رسالت خویش را با تعیین جانشین بعد از خود، یعنی امام علی(ع) کامل نمود.